Mii de români au avut interzis accesul în Marea Britanie anul acesta 

În primele trei luni ale anului 2021, în ciuda faptului că pandemia a redus numărul total de călătorii, Marea Britanie a respins accesul în ţară a 3.294 de persoane din UE, comparativ cu 493 anul trecut. Peste două treimi dintre cei respinşi - 2.118 persoane - sunt din România, potrivit datelor publicate. 

Author: Andreea Bolocan sâmbătă 29 mai 2021 , 18:47

Anglia a respins peste 2000 de româmi granita retinuti
Anglia a respins peste 2000 de româmi[Sursa foto: https://www.maxpixel.net/]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În timp ce normele post-Brexit permit cetăţenilor UE să viziteze Marea Britanie fără viză, Marley Morris, director asociat la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), a declarat pentru Euronews că majorarea numărului de cetăţeni UE respinşi la frontierele britanice sunt un semn timpuriu al „impactului sfârşitului liberei mişcări”. 

Potrivit datelor oficiale, dintre cetăţenii UE respinşi la frontierele Marii Britanii în primul trimestru al anului 2021, mai mult de 2.000 au venit din România. Rata de refuz pentru cetăţenii români a crescut cu 867% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. Nu este clar exact de ce atât de mulţi români au fost respinşi. 

Citeste si: Lista ţărilor considerate cu risc epidemiologic a fost actualizată – Marea Britanie, pe lista galbenă din cauza noii tulpini

Totodată, cetățenii bulgari au fost afectați în mod disproporţionat de creşterea ratei de respingere. Trei sute de cetăţeni bulgari au fost respinşi în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu 19 români care au fost respinși în anul 2020.  

Majoritatea cetăţenilor UE au fost întorşi la controalele din porturile cu feriboturi sau la terminalul feroviar Eurostar din Paris, 738 fiind expulzaţi după aterizarea pe aeroporturi sau terminalele de feriboturi din Marea Britanie, relatează The Guardian. 

Citeste si: Ce face Marius Elisei, la o lună după ce s-a despărțit de Oana Roman: „Sunt gata să fiu fericit”. Bărbatul a apărut pe Internet cu zâmbetul până la urechi- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Numerele publicate confirmă o tendinţă care a şocat unii călători din UE care s-au trezit închise zile întregi la centrele de detenţie, după mici probeleme cu documentele. 

Români reţinuţi la graniţa Marii Britanii 

Un număr mare de cetăţeni din Uniunea Europeană, inclusiv cetăţeni români, germani, greci, italieni şi spanioli, au fost reţinuţi la frontiera Marii Britanii şi ţinuţi în aceste centre până la şapte zile înainte de a fi trimişi în ţările lor de origine. 

Într-un comunicat al Ministerului de Afaceri Externe, instituția a precizat că la data de 13 mai 2021 nu mai existau românii în centre de detenţie.  

Români reținuți la graniță [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Angela Merkel: Nu avem informații că Rusia a avut vreo legătură cu incidentul din Belarus

"Din totalul persoanelor cărora le-a fost refuzată intrarea, MAE menţionează că Ambasada României la Londra a fost notificată de către 5 cetăţeni români sau/şi familiile acestora cu privire la plasarea acestora în centre de imigrări de către autorităţile britanice, până la identificarea unei soluţii de revenire în România. MAE precizează că, în prezent, niciuna dintre persoanele în cauză nu se mai regăseşte în centrele de imigrări britanice.”, se arată în comunicatul MAE. 

Românii fără vize de muncă vor să treacă granița  

Românii care voiau să treacă granița nu aveau vizele necesare sau dreptul de muncă conform EU Settlement Scheme. 

Citeste si: „Comunicăm destul de rar.” Lucian Viziru, despre cearta cu Augustin- kfetele.ro

Citeste si: Shakira vrea să îl ruineze finaciar pe Gerard Pique! Cum i-a închis deja ușile fostului fotbalist după ce a înșelat-o- radioimpuls.ro

Românii fără vize de muncă vor să treacă granița  [Sursa foto: PixaBay]

”Totodată, cu privire la situaţia a 80 de cetăţeni români din totalul de 150 cărora autorităţile britanice nu le-au permis intrarea în acest stat, MAE menţionează că reprezentanţii misiunii diplomatice s-au autosesizat, în luna martie a.c., cu privire la refuzul permiterii accesului pe teritoriul britanic, la punctul de trecere a frontierei Dover, a două autovehicule care transportau cetăţenii români pentru muncă sezonieră, fără a deţine vizele necesare sau dreptul de muncă conform EU Settlement Scheme", se precizează în comunicatul trimis de MAE. 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si