VIDEO- Ministerul Educației vrea să mute meditațiile la școală

Ministerul Educației vrea să mute meditațiile din privat la școală. Secretarul de stat Sorin Ion susţine că o măsură inclusă în proiectul Legii învăţământului preuniversitar se referă la meditaţiile care ar urma să fie mutate în unitățile de învățământ.

Author: Andreea Albu marți 07 martie 2023 , 16:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Meditațiile vor fi mutate din spațiul privat, în cel comun, la școală.

Potrivit secretarului de stat, ar urma să fie adăugate în norma didactică până la 4 ore pe săptămână. Cu toate acestea, legea actuală prevede ca pot fi adăugate în norma didactică 2-3 ore pentru pregătirea remedială sau pentru cea de performanţă. 

Câte ore se vor aloca pe săptămână pentru meditații

„Măsura este bine definită, pentru că norma profesorului, care actualmente este alcătuită doar din ore de predare-evaluare, poate fi compusă şi din ore de pregătire suplimentară pentru elevi: fie pregătire remedială, fie pregătire de excelenţă. Şi asta nu e deloc neglijabil, că vorbim până la aproape un sfert de normă.

Vorbim de 4h pe săptămână din 18  (care – n.red)  pot constitui ore care actualmente la şcoală nu se plătesc”,  a spus secretarul de stat potrivit  edupedu.ro.

Norma didactică poate cuprinde, ore de pregătire pentru examene, evaluări sau pentru obținerea performanței educaționale, cu menținerea drepturilor salariale.

Citește și: Evaluarea Națională 2023. Ce modificări au loc în acest an pentru exemenul elevilor și pentru admiterea la liceu?

Pentru pregătirea remedială sau pentru pregătirea de performanță se pot aloca în normă 2-3 ore, prevede Legea Educației Naționale 1/2011, la art. 262 alin. (4^1).

Citeste si: Ana Morodan a fost reținută de poliție după ce ar fi fost prinsă sub influența substanțelor interzise și a alcoolului. Vedeta a refuzat recoltarea probelor biologice și s-a ales cu dosar penal- kanald.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”- wowbiz.ro

Citește și: Un elev din Caracal susține că a fost agresat fizic și verbal de două cadre didactice

De asemenea, în lege este menționat faptul că orele de învățare remedială și cele de pregătire pentru evaluări nu pot depăși o jumătate de normă de predare-învățare-evaluare.

Burse de 5.000 de lei pe an pentru elevi

Elevii vor beneficia de burse de 5.000 de lei! Pentru ca acest lucru să fie posibil, ei trebuie să îndeplinească anumite criterii.

Se dau 30 de burse de câte 5.000 de lei pe an pentru elevii clasei a VIII-a din mediul rural.

Citește și: Vești bune pentru elevi. Se dau burse de 5.000 de lei pe an școlar, iar unul dintre criterii este chiar nota la Evaluarea Națională

Printre criteriile pentru primirea bursei se numără și nota obținută la Evaluarea Națională 2023.

Bursele se dau în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Citeste si: Sarah Dumitrescu s-a fotografiat nemachiată. Cum arată fiica Anamariei Prodan complet naturală- kfetele.ro

Citeste si: Detaliul pe care nimeni nu îl știa despre Andreea Balan și Andreea Antonescu. Care este numele lor real din buletin- radioimpuls.ro

Citește și: Vacanță de Paște 2023. Când începe următoarea vacanță a elevilor?

Termenul limită de înscriere la burse este 31 mai 2023. Până la această dată limită a primei etape, aplicanții, cu ajutorul profesorilor sau părinților, trebuie să trimită pe mailul [email protected] următoarele documente scanate (primul din listă se găsește mai jos în articol de unde se poate descărca):

 

  • formularul – Aplicație elev care include și formular – consimțământ GDPR
  • un eseu olograf al elevului aplicant care sa cuprindă informații despre elev și despre familia lui, motivația aplicării pentru o bursă a Fundației Rădăcini Grup, planuri de viitor, de realizare profesională
  • copie dupa foaia matricolă, clasele V – VIII.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si