România, pregătiri temeinice în caz de cutremur. Ce măsuri a luat Guvernul?

După seismele din Turcia și Siria, românii se gândesc că în scurt timp și țara noastră va fi afectat de o tragedie similară.

Author: Ana-Maria Costea marți 21 februarie 2023 , 20:24

România, pregătiri temeinice în caz de cutremur. Ce măsuri a luat Guvernul?

România, pregătiri temeinice în caz de cutremur. Ce măsuri a luat Guvernul?

[Sursa foto: Facebook/Playtech.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

România a început să se pregătească de marele cutremur despre care toți românii vorbesc.

Astfel, Nicolae Ciucă a luat deja câteva măsuri pentru seismul ce se anunță în țară, după cel din Turcia și Siria.

Oamenii spun că după seismele tragice din Turcia și Siria, România ar fi următoarea pe lista groazei.

Citește și: Turcia, cutremurată din nou

România, pregătiri temeinice în caz de cutremur

În cadrul ședinței care a avut loc la Comitetul Interministerial pentru Analiza de Risc Seismic, Nicolae Ciucă a declarat că obiectivele prioritare în acest moment sunt școlile, spitalele și clădirile publice unde își desfășoară activitatea un număr mare de persoane.

Şeful Executivului i-a cerut ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, să monitorizeze modul de punere în practică a proiectelor în curs.

Citește și: Acestea sunt școlile din România încadrate în clasa de risc seismic I. Ele vor avea prioritate la consolidare

Ce măsuri a luat Guvernul 

Premierul a mai adus în atenția publicului faptul că în situațiile unde nu vor exista resurse financiare de la fondul de rezervă, acestea vor fi nevoite să se coordoneze cu Ministerul de Finanțe. În acest mod ar urma să se identifice soluțiile de asigurare a finanțării pentru consolidări.

Citește și: Guvernul, planuri în caz de cutremur

Citeste si: Mihaela și Robert au avut prima escapadă romantică. Cum a decurs prima lor întâlnire în afara casei:”Aș merge oriunde cu tine”- kanald.ro

Citeste si: Dinu Maxer a vorbit despre medicul estetician cu care Deea a fost acuzată că l-a înșelat- wowbiz.ro

Nu ne putem plânge de planuri şi proiecte, ceea ce putem să constatăm este faptul că ele suferă din punct de vedere al punerilor în aplicare. Şi atunci, vă rog să avem un instrument, la nivelul Comitetului, prin care să monitorizăm evoluţia punerii în aplicare a tuturor acestor proiecte.

Citește și: VIDEO- Un nou cutremur puternic a lovit Turcia. Mai multe persoane au fost rănite/ Avertizare de tsunami

Dvs le veţi aproba, ele sunt în coordonare la nivelul minsterului, dar aş dori foarte mult să avem contribuţia de responsabilitate a autorităţilor locale, pentru că la nivelul lor există responosabilitatea faţă de tot ceea ce se realizează în comunităţi şi atunci, stabilim, vă rog să veniţi cu propuneri concrete, luăm decizia în comitet şi o transmitem ca atare.

Citește și: Un nou val de cutremure, în România. Ce magnitudine au avut

Este important ca pe lângă aceste programe finanţat e de la bugetul de stat să avem în vedere programele, proiectele care sunt în derulare pe fonduri europene, atât de coeziune cât şi din PNRR precum şi celelalte programe care sunt finanţate de diverse instituţii”, a spus premierul Nicolae Ciucă, în urmă cu puțin timp.

Citeste si: “Mi-am format un principiu de viață care s-ar putea să supere pe multă lume.” Dinu Maxer a dezvăluit motivele reale ale divorțului- kfetele.ro

Citeste si: Dinu Maxer a rupt tăcerea și a oferit primele detalii despre divorțul de Deea Maxer. Fosta lui soția a trimis un mesaj în direct: "Incompatibili în principii, dorințe, vise, mentalitate, planuri, putere de iubire și implicare”- radioimpuls.ro

Citește și: Speriați din cauza cutremurului, membrii unei familii din Gorj s-au mutat în coteț. Oamenii au ajuns la disperare: „Nu dorm noaptea de frică”

Ajutor din partea Băncii Mondiale

Nicolae Ciucă a făcut referire la programul de finanțare de la Banca Mondială

Acestea toate sunt elemente de monitorizare la nivelul Comitetului şi pentru măsuri concrete astfel încât să avem certitudinea că se vor îndeplini. Obiectivele prioritare, în acest moment, sunt elementele de infrastructură din ministerul Educaţiei, respectiv şcolile şi celelalte clădiri în care se desfăşoară procesul de învăţământ precum şi spitalele şi clădirile publice unde îşi desfăşoară activitatea un număr mare de persoane.

Citește și: Ce etaj este cel mai sigur în cazul unui cutremur?

Pentru că avem în acest moment priorităţile şi practic identificate o parte din fonduri, acolo unde nu vom avea resursa financiară de la fondul de rezervă va trebui să ne coordonăm cu Ministerul de Finanţe şi să identificăm soluţiile de asigurare a finanţării. Cert este că avem nevoie de prioritizare în funcţie de nivelul de risc seismic şi de asemenea să ne coordonăm cu posibilităţile financiare ale autorităţilor locale pentru că, încă o dată, este asumarea la nivelul guvernului dar în coordonare cu autorităţile locale ”, a menţionat şeful Executivului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si