Ministerul Mediului anunţă că poate investi până la 10 milioane de lei în terenurile degradate din România

România are cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate, iar Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat miercuri că poate investi până la 10 milioane de lei în terenurile degradate din România, inclusiv în combaterea deşertificării.

Author: I.C. miercuri 10 iunie 2020 , 15:49

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

“Am spus de mai multe ori: România are cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate. Dacă toate acestea ar fi împădurite, am realiza cea mai mare extindere de fond forestier din ultimii 30 de ani. Însă, aici, în zona Olteniei,  efectul împăduririi celor 100.000 de hectare ar decide viaţa a altor sute de mii de hectare şi a zeci de mii de locuitori.

Avem bani pentru asta: 10 milioane de lei doar anul acesta, prin Fondul de Ameliorare. Aştept o mobilizare a autorităţilor locale, dar şi o determinare a proprietarilor privaţi din zonă. Toată lumea trebuie sa înţeleagă că nu mai e timp sa amânăm nimic. Aşteptăm cât mai multe solicitări de finanţare pentru stabilizarea solurilor nisipoase din Oltenia”,  a spus ministrul de resort, Costel Alexe.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a fost miercuri prezent în localitatea Mârşani din judetul Dolj, una dintre cele mai afectate zone de fenomentul deşertificării din Oltenia. 

Citeste si: Orban cere Parlamentului să prelungească starea de alertă

Citeste si: Persoanele cu venituri mici vor primi măști de protecție de la Guvern

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire macabră în Botoșani! Un copil de 12 ani a fost găsit spânzurat

”Viaţa românilor din Oltenia a ajuns o loterie, dictată de schimbările climatice. În prezent, 100.000 de hectare din judeţul Dolj sunt afectate de fenomenul deşertificării”, a precizat oficialul.

Alături de echipa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ministrul a inspectat perimetrul de ameliorare de 1.200 de hectare de la Mârşani, unde a fost plantată de la zero o pădure de 6 milioane de arbori, cu o investiţie de aproape 24 de milioane de lei. 

“Avem soluţii prin care să ţinem piept extinderii deşertului în Oltenia. Şi trebuie să le aplicăm cât mai repede mai ales că 60% din locuitorii Olteniei lucrează în agricultură, iar 1.000 de ha de solurile fertile sunt înghiţite anual de deşert. Pădurea Mârşani este cea mai mare lucrare de ameliorare a unui teren degradat care s-a făcut vreodată în România şi, prin care, a fost încetinită extinderea deşertului de aici. Aceasta a fost finanţată integral de Ministerul Mediului şi a fost implementată prin Garda Forestieră Ramnicu Vâlcea. Însă, proiectul trebuie multiplicat. Altfel, în mai puţin de 50 de ani, întreaga Oltenie riscă să fie acoperită de nisipuri”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. 

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

Dincolo de proiectul de la Mârşani,  Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a investit 20 de milioane de lei şi la Daneţi, unde au fost împădurite de la zero 1.000 de hectare, şi alte 1,2 milioane de lei au fost investiţi la Ostroveni, unde au fost stabilizate 82 de hectare nisipoase.

De asemenea, în judeţul Olt au fost împădurite 610 hectare la: Urzica (280 hectare), Vădăstriţa (50 hectare), Ştefan cel Mare (200 hectare), Dobrun (80 hectare).


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si