Ministerul Muncii propune noi măsuri de sprijin pentru mai multe categorii de persoane

Ministerul Muncii propune noi măsuri de sprijin pentru şomerii şi pentru beneficiarii de ajutor social care se angajează, pentru angajatorii persoanelor cu dizabilităţi, dar şi utilizarea semnăturii electronice la angajare precum şi în relaţiile angajatorului cu instituţii publice.

Author: Andreea Bolocan Thursday 15 April 2021 , 15:28

raluca trucan ministerul muncii noi reglementari
Ministrul Muncii, Raluca Turcan[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Instituția vizează, de asemenea şi reglementări referitoare la telemuncă, în condiţiile în care numărul contractelor cu clauză de telemuncă a crescut de 8 ori faţă de perioada similară a anului trecut.

În cazul microîntreprinderilor cu cel mult 9 angajaţi, ar urma să fie redusă birocraţia legată de fişa postului, condica de prezenţă şi regulamentul intern.

Planul de măsuri urmează să fie prezentat joi de către ministrul Muncii Raluca Turcan în şedinţa de Guvern. Este vorba despre trei ordonanţe de urgenţă care vor fi discutate în primă lectură la reuniunea de la Palatul Victoria.

Ministerul condus de către Raluca Turcan propune:

- Pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj care se angajează cu normă întreagă în termen de 6 luni de la data stabilirii dreptului la indemnizaţia de şomaj se acordă o sumă lunară reprezentând 50% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, în prezent procentul fiind de 30%.

Citeste si: Prefectul Capitalei propune noi reguli în magazine și supermarketuri

- Menţinerea acordării ajutorului social pentru o perioadă de 6 luni de la data încadrării în muncă a unei persoane beneficiare de ajutor social apte de muncă, cu condiţia încheierii unui raport de muncă pe o perioadă de cel puţin 12 luni.

- Angajatorii care menţin contractele individuale de muncă încheiate cu persoanele cu dizabilităţi primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni consecutive, pentru fiecare persoană din această categorie, un sprijin financiar de 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

- 50% din salariu, dar nu mai mult de 1.250 lei, timp de 12 luni, pentru încadrarea în muncă pe perioadă nedeterminată în perioada stării de urgenţă sau de alertă, a persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul III.

Citeste si: Ședință de guvern cu scântei. Ce decizii importante a anunțat premierul. Dan Barna: "Nu vă mai susținem"

Ce alte măsuri care sprijinirea mediului de afaceri se vor lua

Una dintre acestea se referă la modificări care vor permite ca la încheierea contractului individual de muncă, angajatul şi angajatorul să utilizeze semnătura electronică, fără ca acest lucru să poată fi impus angajatului de către angajator. De asemenea, angajatorul va putea folosi semnătura electronică şi în raporturile cu instituţiile publice, la întocmirea documentelor din domeniul relaţiilor de muncă. Pe de altă parte, angajatul nu va putea fi obligat să utilizeze semnătura electronică, dar părţile au obligaţia să folosească acelaşi tip de semnătură la încheierea unui act.

Reglementări referitoare la telemuncă

Totodată, Ministerul Muncii propune şi reglementări referitoare la telemuncă, luând în calcul faptul că în prezent sunt aproape 400.000 de contracte de muncă cu clauză de telemuncă din totalul de 6,5 milioane, faţă de doar 50.000 în martie anul trecut, o creştere de 8 ori înregistrată într-un an.

Ultima măsură ce urmează a fi luată vizează microîntreprinderile cu maxim 9 angajaţi, care reprezintă peste 445.000 în total. Aceasta va fi instituită printr-o modificare a Codului Muncii, care va elimina obligativitatea întocmirii fişei postului, a condicii de prezenţă şi a regulamentului intern. Specificarea atribuţiilor postului se va putea face verbal, iar evidenţa orelor de muncă va fi făcută în condiţiile stabilite cu angajatul prin acord scris.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între... Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între el și Larisa: Nu crezi tot ceea ce s-a întâmplat între noi. Au ajuns la final?
kfetele.ro
Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau... Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”
spotmedia.ro
Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe... Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
b1.ro
Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește... Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește locul președintelui rus
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Una dintre cele mai frumoase femei din România a răbufnit. „Nu muncesc, sunt măritată... Una dintre cele mai frumoase femei din România a răbufnit. „Nu muncesc, sunt măritată cu un domn în vârstă, generos”
doctorulzilei.net
Lipsa acestor vitamine, o cauză ascunsă a durerilor de spate și de articulații Lipsa acestor vitamine, o cauză ascunsă a durerilor de spate și de articulații
romaniatv.ro
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar... VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si