Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, veste bună pentru românii cu credite la bănci

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat joi că ia în calcul prelungire după 1 ianuarie 2021 a sistemului actual de amânare a creditelor bancare, în condițiile în care "economia nu a ieșit din criză"

Author: Razvan Ilie joi 08 octombrie 2020 , 20:14

florin citu
Florin Citu, noi promisiuni pentru români
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministerul Finanţelor Publice caută, împreună cu băncile, o soluţie pentru amânarea plăţii ratelor pentru clienţii băncilor după 1 ianuarie 2021, a declarat, joi, ministrul Florin Cîţu.

Ministrul de Finanțe a precizat, în cadrul unui forum online, că una dintre variante poate fi prelungirea sistemului actual.

Citeste si: Veste tristă pentru români: Nu vor mai avea acces în Marea Britanie cu cartea de identitate

" Aş vrea să amintesc iarăşi un program care a fost o negociere nu foarte simplă, amânarea ratelor pentru clienţii băncilor, persoane fizice şi persoane juridice, cu până la 9 luni. Este cel mai generos program din Uniunea Europeană. A fost greu pentru că înseamnă costuri pentru sistemul bancar pe care acesta le-a acceptat în aceste condiţii dificile, dar uite că a funcţionat", a declarat joi ministrul de Finanțe.

Florin Cîțu: Am încercat să împărţim tot costul acestei crize 

Florin Cîțu a explicat că peste 330.000 de români au beneficiat de această facilitate până acum. Este clar că economia încă nu şi-a revenit, spune Florin Cîțu, şi s-ar putea să avem în continuare nevoie de astfel de facilităţi.

"Trebuie să găsim, tot împreună, soluţii după perioada de 1 ianuarie, ca nici sistemul bancar să nu sufere, nici clienţii băncilor şi nici economia. Ideea este că aşa cum am lucrat s-a văzut clar că poţi să menţii economia, să ai şi creştere şi veţi vedea că în trimestrul III vom avea o creştere economică faţă de trimestrul II şi per ansamblu, atunci când te asiguri că toţi cei care participă la acest proces economic nu sunt afectaţi negativ sau nu sunt cei care susţin tot costul. Am încercat să împărţim tot costul acestei crize şi să-l suportăm toţi, nu numai o anumită parte din economie", a declarat Florin Cîţu.

Sunt mai multe scenarii de lucru

Întrebat care sunt opţiunile avute în vedere, Ministrul Finanţelor Publice a menţionat că se poate recurge la o prelungire a sistemului actual sau se poate merge pe cazuri specifice. "Ne uităm la mai multe variante, dar putem să ne gândim la o prelungire a acestei perioade. Dar, repet, acestea sunt scenarii pe care trebuie să le lucrăm cu sistemul bancar. Putem să plecăm de la o prelungire până la variante care sunt mai soft, pe anumite cazuri specifice unde vedem clar că oamenii nu pot. Sunt anumite sectoare în economie unde clar nu pot să-şi revină, oamenii rămân în şomaj tehnic, sau poate sunt închise datorită deciziilor guvernului şi atunci este nevoie de ajutor şi putem veni să susţinem. Deci pornim de la această variantă, în care putem să prelungim poate o perioadă sistemul actual şi până la variante mai soft. Luăm toate aceste variante în calcul. Aş vrea întâi să vedem, împreună cu sistemul bancar, efectele: ce s-a întâmplat până acum, ce costuri au însemnat aceste nouă luni aproape şi ce putem să vedem în viitor. Iarăşi este important, pentru că noi am putut să luăm această măsură în urma deciziei EBA (Autoritatea Bancară Europeană n.r.) în care băncile nu erau forţate să facă provizioane", a afirmat Cîţu

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si