Ministrul Muncii, mesaj pentru bugetari: Sa-si astepte fluturasii de salariu si sa vedem atunci cui ii scade salariul

Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu le transmite salariatilor bugetari sa isi astepte fluturasii de salariu pentru a vedea concret cui ii scade salariul, pentru a discuta pe date concrete. „Celor care spun ca le scade salariul sa le cereti si fluturasul pe luna decembrie. Chiar va rog”, le-a spus ea jurnalistilor. Ea a precizat ca in 2018 toti angajatii au crestere de 25% a salariului brut de la 1 ianuarie, cu exceptia celor carora deja le-au fost ajustate salariile si a celor care au o crestere mai mare de 25%, adica 28,5%, cum ar fi IT-istii, cercetatorii, persoanele cu handicap si lucratorii sezonieri.

V.P., marți 06 februarie 2018 , 20:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Intrebata de jurnalisti ce mesaj le transmite bugetarilor, ministrul Muncii a spus ca ar trebui sa-si astepte fluturasii de salariu.

„Sa-si astepte fluturasii de salariu si sa vedem atunci cui ii scade salariul. Sunt foarte multi influentati de ce vad la televizor si toata lumea are senzatia acum ca ii scade salariu. Haideti sa asteptam fluturasii si sa vedem cum ii scade salariu. Iar celor care spun ca le scade salariul sa le cereti si fluturasul pe luna decembrie.

Chiar va rog. Haideti sa discutam pe date concrete”, a spus ministrul Muncii marti, la o conferinta de presa.

In anul 2018, toti bugetarii au o crestere de 25% pe brut, de la 1 ianuarie, cu doua exceptii:

-     Cei care coboara direct in grila din 2022, adica cei carora le-au fost ajustate salariile;

-       Cei care au o crestere mai mare de 25%, adica 28,5%, cum ar fi IT-istii, cercetatorii, persoanele cu handicap si lucratorii sezonieri.

In acelasi timp, conform ministrului, personalul didactic auxiliar va mai avea de la 1 martie o crestere de 20%, iar medicii si asistentele urca direct pe grila din 2022.

Din anul 2019, bugetarii vor avea cresteri

diferite, astfel incat cei cu salarii mai mici vor avea o crestere mai mare, iar cei cu salarii mari vor stagna sau vor avea cresteri mai putin semnificative.

"De exemplu, in lege sunt prevazute, la fiecare familie ocupationala, grile de salarizare cum ar fi suma de 6.000 lei pentru un consilier. Un bugetar care acum are peste 6.000 de lei, de la 1 ianuarie 2018 este coborat in grila direct la 6.000

lei. Are 7.000 acum, va avea 6.000. Un alt consilier, de acelasi rang, care are 2.000 si trebuie sa ajunga la 6.000, creste anual, din 2019, cu ¼ din diferenta, adica 1.000 de lei anual, in fiecare din cei 4 ani, pana in 2022. Alt consilier, tot de acelasi rang dar care este salariat intr-o alta institutie bugetara, care are salariul de 5.000 lei si trebuie sa ajunga tot la 6.000,
va creste tot cu ¼ din diferenta anual, adica 250 de lei. Am luat un exemplu generic, evident, de edificare. Toti bugetarii interesati pot studia legea ca sa afle cu exactitate la ce nivel vor ajunge in 2022. Noi consideram ca abia atunci sistemul va fi perfect echilibrat si, incepand din ianuarie 2023, salariile vor creste anual raportat la salariul minim pe economie, deci toti avand aceeasi crestere. Atentie!  Pentru functiile de executie, in grila, sumele nu au incluse sporuri si vechimea.
Aceste elemente se adauga", a spus Lia Olguta Vasilescu.

In ceea ce priveste sporurile, in multe cazuri depaseau salariile de baza. S-a luat decizia plafonarii cuantumului sporurilor per total ordonator de credite la 30%, asa cum era si in Legea 284/2010. Este o practica europeana si s-a tinut cont de ea si in 2010, si in 2017.

"Sigur, asta nu inseamna ca un angajat in spital, la boli infectioase trebuie sa aiba sporuri de 30%. Poate avea si 80%, dar obligatia incadrarii in limita de 30% ramane la ordonatorul principal de credite", a afirmat ministrul, adaugand ca impactul legii, fara transferul contributiilor, este de 42 miliarde lei, pe 4 ani, iar cu transfer este de 62 miliarde.

Ea a mentionat ca majorarile salariale au inceput inca din anul 2017, luna ianuarie, prin mai multe acte normative care au generat in plus la buget cheltuieli salariale de la 58 miliarde lei in 2016, la 71 miliarde lei in 2017 si ajung in 2018 la 81 de miliarde, ceea ce inseamna ca in 2017 s-au facut majorari salariale per total bugetari de 22%, sigur, in unele cazuri mai mici, in altele si de 50%, tocmai pentru a se echilibra sistemul.

"Asta inseamna 22% brut in 2017 fara transfer si 25% brut in 2018 sau, daca vreti pe net, de 4%", a explicat Lia olguta Vasilescu.
 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Curs valutar BNR vineri, 16 aprilie 2021: Euro scade, dolarul crește! Care sunt... Curs valutar BNR vineri, 16 aprilie 2021: Euro scade, dolarul crește! Care sunt ultimele cotații
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
spotmedia.ro
USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii
b1.ro
Liviu Dragnea, ELIBERAT din închisoare? Vestea pe care o aștepta fostul șef al PSD Liviu Dragnea, ELIBERAT din închisoare? Vestea pe care o aștepta fostul șef al PSD
infoactual.ro
Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers
infoactual.ro
Nostradamus a prezis. Schimbări zguduitoare pentru toată planeta! Viitorul pare... Nostradamus a prezis. Schimbări zguduitoare pentru toată planeta! Viitorul pare înfricoșător
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si