Ministrul Muncii: Peste 600.000 de persoane, angajaţi şi profesionişti, beneficiază de plata şomajului tehnic

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale Violeta Alexandru anunţă că peste 600.000 de persoane, angajaţi şi profesionişti, beneficiază de plata şomajului tehnic şi anunţă că, după rectificarea bugetară, în cursul zilei de vineri, 90% din fondurile alocate pentru luna martie vor fi achitate, restul urmând a fi virat luni.

Author: R.B. vineri 24 aprilie 2020 , 12:06

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Violeta Alexandru anunţă că în perioada 16 martie – 31 martie peste 600.000 de angajaţi români au fost sprijiniţi prin acordarea şomajului tehnic, iar 50.000 de profesionişti care lucrează sub diverse forme au primit de asemenea acest sprijin. Alexandru susţine că pentru plăţile care vor fi făcute luna viitoare pentru luna aprilie va exista o îmbunătăţire în ceea ce priveşte plăţile şi răspunsul autorităţilor.

Citeste si: VIDEO| Mărturiile cutremurătoare ale românilor care au plecat în Germania pentru un trai mai bun: ”Suntem ca sclavii”

„Din cererile depuse de alţi profesionişti peste 50.000 de persoane care lucrează prin PFA, întreprinderi familiale şi contracte de drepturi de autori au primit sau primesc astăzi fondurile alocate prin măsura de sprijin şomaj tehnic. (...) O primă parte din plăţi a fost făcută la câteva zile după începutul lunii aprilie când s-au depus cererile aferente perioadei 16 martie – 21 martie. Imediat ce s-a făcut rectificarea bugetară, fără de care nu s-au putu opera plăţile, toate cererile care fuseseră prelucrate de ANOFM şi ANPIS au fost finalizate şi plata s-a făcut chiar în cursul zilei de astăzi, banii prevăzuţi prin rectificarea bugetară au intrat în conturile ANOFM şi ANPIS.

Îmi pare rău că nu s-a putut mai devreme. Este o situaţie cu caracter excepţional, urmând ca la începutul lunii mai pentru cererile depuse în luna aprilie să vedeţi o îmbunătăţire” a afirmat ministrul Muncii vineri, într-o declaraţie de presă.

Citeste si: Ultimii doi miniștri de Finanțe ai României se judecă prin tribunale! Orlando Teodorovici i-a spus lui Florin Cîțu că e o „marionetă” care trage „liniuțe” la Guvern! 

Ea spune că în cursul zilei de vineri se vor plăti aproximativ 90% din fondurile alocate şomajului tehnic, urmând ca luni să fie achitat restul. 

Cele mai afectate industrii de şomajul tehnic sunt cea prelucrătoare şi domeniul HoReCa, iar cele mai multe cereri au fost depuse în Bucureşti şi în judeţele Cluj Iaşi, Braşov, Hunedoara şi Prahova, au precizat oficialii ministerului.

„Pentru toţi cei care au în vedere să depună în continuare cereri, pentru luna aprilie, îi asigur că vom face în continuu îmbunătăţiri(...) Este important să internalizăm în interiorul instituţiilor procedurile necesare astfel încât România să fie capabilă să reacţioneze imediat şi profesionist arunci când românii au nevoie de un sprijin. Evaluarea mea arată că România a reuşit să gestioneze o măsură de sprijin – şomajul tehnic- într-un mod simplul eficient .şi transparent” a afirmat Alexandru.

Aceasta a spus că instituţiile care au în atribuţie verificarea modului în care sunt cheltuiţi banii publici vor face ulterior controale.

Ministrul Muncii relatează că cea mai comună situaţie întâlnită în cazul celor care solicită fonduri pentru plata şomajului tehnic este legată de neînregistrarea anterioară a contractelor în REVISAL şi de necompletarea unor date privind contul bancar. 

Citeste si: Primarul unei comune din Giurgiu încalcă legea în plină pandemie. Edilul nu poate respecta distanțarea socială

„Avem semnale de situaţii în care deşi au declarat înscrierea angajaţilor în şomaj tehnic, în unele situaţii angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o situaţie dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea”,  spune ministrul.

Violeta Alexandru subliniază că nu doreşte să „antagonizeze” angajatorii şi angajaţii, dar subliniază că nu acesta este rolul măsurii de sprijin privind şomajul tehnic, ci măsura a fost gândită „pentru a menţine cele două părţi în contact, astfel încât activitatea să revină uşor uşor la normal”

Citeste si: Ultima ora! Se modifica programul IMM Invest. Cand va fi reluat. Florin Citu: "Sunt bancabile maxim 15.000 de IMM-uri"

Alexandru spune că de la luarea deciziei privind şomajul tehnic până la plăţile efective, măsura de sprijin a fost gestionată „în esenţă, în mod eficient”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si