"Nu exclud nimic". Ce spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre noi restricții în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, admite că numărul infectărilor cu coronavirus este în creştere, însă afirmă că autoritățile nu iau în calcul momentan impunerea de noi restricţii anti-Covid. "Eu nu exclud nimic", a precizat ministrul, adăugând că "important e să ţinem lucrurile sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare"

Author: Sorin Negru miercuri 23 martie 2022 , 08:55

Alexandru Rafila spune că instaurarea unor restricţii depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii.  

[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că introducerea unor noi restricţii în contextul unui nou val pandemic "depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii".

El a precizat că ar fi fost indicat ca renunţarea la restricţii să se facă etapizat, nu brusc.

Citeste si: Creștere explozivă a numărului de infectări cu coronavirus în România. Ce restricții urmează

Alexandru Rafila a declarat că începând cu data de 9 martie, ziua în care România a renunţat la restricţii, s-a intensificat transmiterea virusului SARS-COV-2.   

Alexandru Rafila: Ne aşteptăm la un trend ascendent 

"Noi acum de aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de unu şi probabil să depăşim şi această cifră de unu, deci ne aşteptăm la un trend ascendent. Important e să ţinem sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare", a afirmat ministrul Rafila la România TV.

Citeste si: VIDEO- Noua tulpină Deltacron ia proporții în Europa. Avertismentul medicilor: „Formele sunt severe”/Revin restricțiile în România?

Ministrul a explicat că instaurarea unor restricţii depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii. Autoritățile publică zilnic un buletin informativ cu foarte multe amănunte și toate lumea poate să înţeleagă, să vadă care este evoluţia, spune Rafila.

"Continuăm într-un mod constructiv să recomandăm oamenilor atunci când se află în zone închise, aglomerate, în autobuze şi alte mijloace de transport să încerce să folosească masca, să fie distanţaţi atunci când pot şi să se spele pe mâini. Nu cred că sunt restricţii, sunt pur şi simplu elemente de siguranţă individuală", a mai afirmat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, autoritățile sanitare se bazează în continuare pe responsabilitate, pe informare. "Poate că o să avem mai mare succes, pentru că uneori măsurile care par coercitive sunt mai greu de aplicat decât cele care invită la o responsabilitate individuală", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătății: Ridicarea etapizată a restricțiilor ar fi fost utilă

Întrebat fiind dacă reintroducerea restricţiilor în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri ar fi posibilă, Rafila a răspuns că nu exclude nimic, dar că ridicarea etapizată a restricţiilor ar fi încetinit transmiterea virusului.

Citeste si: VIDEO- Românii călătoresc mai mult de când s-au ridicat restricțiile

"Eu nu exclud nimic, dar având în vedere că propunerea noastră de ridicare etapizată a acestor restricţii ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri, şi nu mă refer la restricţii propriu-zise, ci pur şi simplu la utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun, astea erau practic toate restricţiile la care ne refeream noi, cred că ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea.

Citeste si: Rafila: „Eu am propus o renunţare etapizată la aceste restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul...”

Cum explică ministrul Rafila renunțarea bruscă la toate restricțiile: "Nu e vorba că cineva s-a opus, pur şi simplu nu s-a mai prelungit această stare de alertă prin hotărârea Guvernului României şi implicit toate elementele pe care le aveam la îndemână au dispărut".


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si