Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat Raed Arafat, anunț de ultimă oră: Ce se întâmplă cu sărbătorile religioase

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi secretarul de stat Raed Arafat susţin, luni seară, declaraţii de presă la Palatul Victoria, la finalul reuniunii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Author: Catalina Popa luni 05 octombrie 2020 , 21:32

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Nelu Tătaru a anunţat că pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat de infectare cu noul coronavirus decât al ţării noastre se impun o serie de reguli.

„O alta decizie: referitor la organizarea sărbătorilor religioase, sunt permise numai celor cu domiciliul în localitatea unde se desfășoară, fără pelerini din alte localități. Riscul major nu este numai participarea, ci și pe durata transportului sau înapoi acasă”, a anunțat Raed Arafat.

Citeste si: Coadă de zeci de metri la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Oficial al Mitropoliei: Sfinţenia nu este contagioasă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a subliniat, în declaraţia de presă susţinută luni seară împreună cu secretarul de stat Raed Arafat, faptul că pandemia cunoaşte o accelerare la nivelul României. 

"Evoluţia şi analiza au arătat că unii dintre noi nu au realizat încă că portul unei măşti poate să ne aducă într-o stare de linişte şi nu în faţa unei măşti de respirat”, a declarat Nelu Tătaru.

În acest context, Tătaru a arătat că regulile de prevenire a răspândrii virusului "trebuie să revină în actualitate”.

"Suntem pe un trend ascendent în contextul unei luni septembrie marcată de reveniri la o oarecare normalitate. Evaluarea INSP arată că în această perioadă am avut o creştere a numărului de localităţi cu indice 3 şi a celor care au trecut în scenariul galben”, a mai explicat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că România va impune reguli la intrarea în ţară acelor persoane care vin din zone ce înregistrează o rată de infectare mai mare decât cea a României.

"În acest context s-au făcut evaluări la tot ce înseamnă relaxare sau revenire la normal şi actualizări ale listelor ţărilor care au un indice ridicat. Ca urmare a aceste actualizări, s-au luat în seara aceasta şi anumite decizii, astfel pentru cetăţenii care vin din aceste ţări cu indice mai ridicat decât al ţării noastre se impun şi o serie de reguli", a spus Tătaru.

El a explicat că pentru cei care vin să stea pentru trei zile în România din aceste ţări pot veni cu un test negativ efectuat în utlimele 48 de ore. Cei care vin să stea o perioadă mai lungă intră în carantină 14 zile cu posibilitatea ca în a opta zi să facă la cerere un test, iar dacă acesta este negativ pot ieşi din carantină în a zecea zi, iar în caz contrar rămân până la 14 zile în carantină.

Citeste si: VIDEO- Metroul din Drumul Taberei, apă pe pereți. Metrorex se scuză

Mecanismul pe ţări intră în vigoare pe 7 octombrie

Vicepremierul Raluca Turcan declara, luni dimineaţă, că nu se poate discuta de restricţii la nivel economic, dar va avea loc o şedinţă de Guvern şi o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul cărora vor fi anunţate măsuri de creştere a rigurozităţii în prevenirea extinderii pandemiei de coronavirus. Turcan preciza că lasă de dorit conformarea purtării măştii de protecţie în instituţii publice şi a cerut direcţiilor de sănătate publică să facă controale.

“În ceea ce priveşte extinderea purtării măştii în proximitatea şcolilor cu titlul obligatoriu, poate să fie o discuţie la nivel naţional, însă vă reamintesc că autorităţile locale au libertate de decizie locală şi pot să aplice măsuri care în context de focar local epidemiologic să prevină infectarea şi să prevină sănătatea publică. Nu pot să vă spun că am luat în calcul extinderea la nivel naţional a obligativităţii purtării măştii, însă, da, constat, rugăm oamenii să poartă mască, în toate contextele cu putinţă pentru că masca este cel mai eficient mijloc de protecţie”, afirma Raluca Turcan.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si