Misterul ceții londoneze care a ucis 12.000 de oameni, rezolvat după 6 decenii. Care este explicația

Un grup de cercetători au găsit toate explicațiile fenomenului bizar „Ceața londoneză” care a omorât aproximativ 12.000 de oameni. Iată cum a luat naștere ceața londoneză, dar și explicațile experților.

Author: Ana-Maria Costea duminică 27 noiembrie 2022 , 14:03

Misterul ceții londoneze care a ucis 12.000 de oameni, rezolvat după 6 decenii. Care este explicația

Misterul ceții londoneze care a ucis 12.000 de oameni, rezolvat după 6 decenii. Care este explicația

[Sursa foto: Getty Images]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În data de  5 decembrie 1952 Londra se pregătea pentru finalul anului, într-o atmosferă de sărbătoare.

În această perioadă, o ceață ciudată și densă a acoperit întregul oraș și a luat locuitorii prin surprindere.

Cauza fenomenului era pe deplin necunoscută, însă 60 de ani mai târziu o echipă de cercetători au reușit să răspundă curiozităților legate de ceața londoneză bizară.

Citește și: VIDEO| Fenomen straniu. Oile s-au învârtit în cerc timp de 12 zile

12.000 de oameni au murit din cauza ceții londoneze

Inițial, cetățenii englezi au crezut că este o ceață ca oricare alta. Cu toate acestea, la amurg, atmosfera a devenit ciudată și pe alocuri înfricoșătoare. Ușor-ușor, aerul s-a îngălbenit și tot orașul a început să miroasă a „ou stricat”.

Fenomenul nu a dispărut nici a doua zi, când cerul, la răsărit, avea o culoare verzuie, iar mirosul încă se simțea zdravăn. De-a lungul timpului, ceața s-a tot îndesit, vizibilitatea era din ce în ce mai îngreunată, iar respirația aerului devenise cu adevărat chinuitoare.

Clipele de groază au durat 5 zile, când ceața morbidă s-a ridicat.

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

La acea vreme 15.000 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind spitalizate. Se estimează că aproximativ 12.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza ceții londoneze pentru că au fost expuși unui aer fatal, imposibil de respirat.

Citește și: Locuri bântuite din Capitală. Aici se aud clopote, deși nu există

Explicația fenomenului bizar

O masă de aer rece de pe continent a invadat atmosfera Londrei, aerul încălzit de hornurile caselor și fabricilor fiind răcit, forțându-l să stea aproape de pământ. Odată cu acestea s-a așezat cenușa eliberată a de arderea cărbunelui.

Potrivit oamenilor de știință, ceața a fost impregnată cu substanțe toxice periculoase.

Înainte de evenimentul bizar, cei care monitorizau calitatea aerului au avertizat autoritățile despre nivelul destul de mare de poluare cu care se confrunta Londra. Se pare că poluarea excesivă și condițiile atmosferice au creat un fenomen mortal.

Citește și: Fenomen bizar în Bistrița-Năsăud! Apa unui râu a devenit roșie în mod inexplicabil

Ceața a devenit toxică din cauza dioxidului de sulf eliberat în timpul arderii cărbunelui de calitate inferioară care a fost transformat în acid sulfuric printr-un proces stimulat de dioxidul de azot, un compus eliberat în atmosferă de fabrici și automobile.

Citeste si: “Am fost foarte afectată.” Catinca Roman, prima reacție după ce sora ei, Oana, a dezvăluit că nu vrea să-și viziteze mama- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

Procesul duce la producerea de particule acide care s-au dizolvat în ceața naturală și s-au răspândit în oraș, făcând aerul să fie toxic.

Astfel, combinația de reacții chimic și un climat nefavorabil au dus la formarea Marelui Smog din Londra. Cercetătorii atrag atenția că acest fenomen ar putea apărea oricând în alte colțuri ale lumii.

Citește și: Pentagonul a vorbit pentru prima dată despre OZN-uri în Congresul american după mai bine de 50 de ani. S-au întâlnit piloții americani cu extratereștri?| EXCLUSIV


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si