Centura de siguranță în trei puncte a fost inventată acum 60 de ani și se estimează că a salvat peste un milion de vieți. În aceste condiții, siguranța rutieră rămâne un subiect mai relevant ca niciodată.

Cât de eficientă este centura de siguranță?

Centura reprezintă cel mai eficient mijloc de protecție împotriva vătămării în caz de accident. Aceasta are rolul de a proteja toți ocupanții autoturismului, sistemul fiind construit să funcționeze în concordanță cu airbag-urile.

Centura reduce riscul accidentării la coloana vertebrală. La momentul impactului ține corpul nemișcat în scaunul mașinii, cu spatele drept.

În timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult cu o greutate de 80 de kilograme acționează o forță de circa două tone. Un copil de 25 de kilograme este proiectat în față cu o asemenea forță încât este imposibil ca forța musculară a brațelor unui adult să-l țină în siguranță.

Citeste si: Cât ar ajunge să coste polițele RCA după ce decontarea directă va deveni obligatorie

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O româncă l-a păcălit pe iubitul italian să-și vândă casa și să-i dea toți banii. L-a părăsit și și-a deschis un magazin în Focșani- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Totodată, un impact la 40 km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate care nu poartă centura pot fi aruncate în afara automobilului cu o forță de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie.

Utilizarea centurii de siguranță reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanților locurilor din față, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflați pe locurile din spate.

Citeste si: Câți kilometri mai poți merge cu martorul de combustibil aprins în bordul mașinii și câți litri mai sunt în rezervor

Pasagerii trebuie să poarte și ei centuri de siguranță

Cât costă amenda pentru cei care nu poartă centura de siguranță?

Sancțiunea contravențională pentru șoferii prinși că nu poartă centura de siguranță este amenda cuprinsă între 145 și 290 de lei și două puncte de penalizare.

Și în cazul pasagerilor care nu poartă centură se aplică amenda, indiferent ce loc din mașină ocupă. Aceasta este cuprinsă între suma de 145 și 290 de lei.

Sursa: Promotor


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si