Moment istoric pentru Africa! Virusul care a paralizat sute de mii de copii

Poliovirusul sălbatic, mai cunoscut sub numele de poliomielită, a fost marţi oficial declarat "eradicat" pe continentul african de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după patru ani consecutiv fără cazuri declarate şi eforturi masive de vaccinare a copiilor, scrie AFP.

Catalina Popa, marți 25 august 2020 , 21:30

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Astăzi, membrii Comisiei de certificare pentru regiunea Africii (ARCC) - organism al OMS - declară că transmiterea poliovirusului sălbatic a fost întreruptă" în Africa, a afirmat preşedinta sa, Rose Leke, într-o conferinţă video. 

"Este un moment istoric pentru Africa", a declarat directorare OMS Africa, Matshidiso Moeti. "Din acest moment, copiii care se vor naşte pe acest continent nu se vor mai teme că vor fi infectaţi de poliomielită". 

Prin videoconferinţă s-au aflat şi directorul general al OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus sau miliardarii şi filantropii Aliko Dangote şi Bill Gates.

"Este o victorie formidabilă, o salvare", a spus pentru AFP Tunji Funsho, din comitetul Polio Nigeria al asociaţiei Rotary International. "De mai mult de 30 de ani am lansat această provocare. Să spun că sunt fericit, este un eufemism", a spus medicul nigerian.

În mod normal trebuie să aşteptăm trei ani fără niciun caz declarat pentru a obţine certificarea OMS, dar organizaţia ONU a preferat să aştepte patru ani "pentru a fi sigură 100% că nu mai este niciun pericol", a explicat medicul. 

Provocată de poliovirusul sămbatic, poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă care afectează în special copiii, atacând măduva spinării şi poate provoca paralizie ireversibilă. 

Ea a fost endemică în toată lumea, până la descoperirea unui vaccin în anii 1950.                

În 1988, OMS număra 350.000 de cazuri în toată lumea şi mai mult de 70.000 de cazuri doar în Africa în 1996.

Datorită unei conştientizări colective şi a unor eforturi financiare importante (19 miliarde de dolari în 30 de ani), doar două ţări din lume mai înregistrează astăzi contaminări cu poliovirus sălbatic: Afganistan (29 de cazuri în 2020) şi Pakistan (58 de cazuri). 

Epicentru al bolii în lume la începutul anilor 2000, Nigeria, cu 200 de milioane de locuitori, era alături de acestea. 

În Nordul musulman, sub presiunea a mii de salafişti, campaniile de vaccinare antipoliomielită au fost oprite între 2003 şi 2004, acuzate că ar fi unelte ale unui vast complot internaţional pentru a steriliza musulmani. 

A fost nevoie de un volum uriaş de muncă alături de liderii tradiţionali şi religioşi pentru a convinge populaţia să îşi vaccineze copiii.

Totuşi, apariţia în 2009 a conflictelor cu Boko Haram a redus speranţele legate de eradicarea bolii: în 2016, patru noi cazuri de poliomielită au fost înregistrate în statul Borno (nord-est), focar de insurecţie jihadistă.               

"În acea epocă, în jur de 400.000 de copii nu aveau acces la campanii medicale din cauza violenţelor", îşi aminteşte doctorul Funsho.

Citeste si: Pandemia care a speriat globul. 7.000 de copii sub 5 ani au fost uciși de boală

Africa a înregistrat oficial 1.196.539 de cazuri de coronavirus

Situaţia siguranţei populaţiei rămâne extrem de fragilă în nord-estul Nigeriei, unde Boko Haram şi gruparea Statul Islamic în Africa de Vest (Iswap) controlează zone vaste, în special în jurul lacului Ciad.      

În prezent, se estimează că doar 30.000 de copii nu au acces la vaccinare, potrivit experţilor.   

Citeste si: Atenție șoferi! Trafic restricţionat pe DN 12A din cauza apei şi a aluviunilor     

Medicii rămân totuşi preocupaţi de pandemia de coronavirus în ceea ce priveşte activităţile de supraveghere a altor epidemii. În multe ţări de pe continent, campaniile de vaccinare, în special de poliomielită, au fost întrerupte din cauza restricţiilor de mişcare, dar OMS a cerut reluarea lor "cât mai repede".               

Continentul cel mai puţin afectat de Covid-19 după Oceania, Africa a înregistrat oficial 1.196.539 de cazuri de coronavirus, dintre care 27.990 decese. 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si