Moscova va adopta un nou program de cheltuieli pentru a calma nemulțumirile sociale

Autorităţile de la Moscova vor analiza adoptarea unui nou program de cheltuieli, în valoare de 6,7 miliarde de dolari, pentru a calma nemulţumirile sociale în privința scăderii nivelului de trai înainte de alegerile din toamnă, au afirmat două surse apropiate discuţiilor, informează Reuters.

Author: Alina Raducu marți 09 februarie 2021 , 07:25

Moscova va adopta un nou program de cheltuieli pentru a calma nemulțumirile sociale
Moscova va adopta un nou program de cheltuieli pentru a calma nemulțumirile sociale
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Programul, care, coform unei surse, ar putea fi anunţat chiar de preşedintele Vladimir Putin în următoarele săptămâni, în cadrul unui discurs anual, urmează protestelor naţionale de luna trecută, care au afectat valoarea rublei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului crede că această inițiativă de schimbare a programului de cheltuieli va putea descuraja protestele din Moscova

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a comentat planurile, dar a negat că o astfel de iniţiativă a guvernului ar avea rolul să descurajeze protestele. Acesta a mai precizat că orice fel de legătură între programul de ajutoare şi proteste ”nu corespunde realităţii”.

Un purtător de cuvânt al premierului Mihail Mişustin a spus că nu are cunoştinţă despre această propunere.

Protestele recente au fost provocate de arestarea politicianului de opoziţie şi critic al Kremlinului Alexei Navalnîi, care a fost reţinut la revenirea în Rusia, după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii sale cu un agent neurotoxic, Noviciok, în august anul trecut, în timp ce se afla în Siberia.

Unii protestatari au afirmat că au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulțumirea provocată de scăderea traiului de viaţă şi decalajul între un număr mic de oameni bogaţi şi restul populaţiei.

Moscova va adopta un nou program de cheltuieli pentru a calma nemulțumirile sociale
Moscova va adopta un nou program de cheltuieli pentru a calma nemulțumirile sociale

Citeste si: Peste 24 de morţi în Maroc, într-un atelier textil clandestin, în urma unor ploi violente

Sursele consideră că aceste măsuri au rorul de a a-i face pe oameni să creadă că autoritățile cunoasc problemele financiare existente

Cele două surse guvernamentale au spus că pachetul de cheltuieli are rolul să îi facă pe oameni să simtă că autorităţile cunosc problemele lor financiare şi că fac ceva să îi ajute.

Prima dintre surse a spus că programul de ajutoare este în valoare de aproximativ 500 de miliarde de ruble (6,74 miliarde de dolari).

Pe de altă parte, cea de-a doua sursă a declarat că programul va fi echivalent cu 0,5% din PIB-ul Rusiei prognozat pentru 2021, care, conform calculelor Reuters, ar fi de circa 580 de miliarde de ruble (7,81 miliarde dolari).

În Rusia, salariul mediu a crescut la echivalentul a circa 660 de dolari, la sfârşitul anului 2020, dar venitul real ajustat la inflaţie a scăzut anul trecut la 3,5%, iar şomajul a crescut aproape de 6%, pentru prima oară din 2011.

Economia a înregistrat în 2020 cea mai gravă contracţie din ultimii 11 ani, pe când inflaţia a atins nivelul de 5,2% în ianuarie, fiind peste ţinta băncii centrale, de 4%.

Citeste si: Noi reguli pentru călători la intrarea pe teritoriul Austriei

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si