Moşii de Toamnă 2020: Ce NU este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor?

Moşii de toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor 2020 reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru români. Iată pe ce dată pică în acest an şi ce se dă de pomană!

Author: Andreea Stoica vineri 30 octombrie 2020 , 08:46

Moşii de toamnă 2020 sau Sâmbătă Morţilor - Colivă
Moşii de toamnă 2020 sau Sâmbătă Morţilor - Colivă
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Multă lume se întreabă când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor.

Vă oferim răspunsul la aceste două întrebări.

De Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este bine să dai de pomană colaci și colivă și să te rogi pentru cei dragi trecuți la cele veșnice. Vezi când sunt Moșii de toamnă 2020 și ce tradiții și obiceiuri se respectă. De asemenea, în Ziua Morţilor, adică pe 31 octombrie 2020, nu este bine să dai de pomană alcool sau ţigări. 

Moşii de toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: In acest an, in Biserica Ortodoxa, pomenirea tuturor celor trecuti la cele vesnice, slujba cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de toamna are loc pe 31 octombrie 2020, conform crestinortodox.ro.

E o zi de pomenire inainte de inceperea Postului Nasterii Domnului (15 noiembrie). In aceasta sambata, ne rugam ca si cei adormiti intru Domnul sa primeasca harul pe care noi il dobandim la sarbatoarea Nasterii Domnului.

De obicei, Moşii de toamnă  pică în prima sâmbătă a lunii noiembrie, adică pe data de 7, însă în 2020 se fac pomeniri de Sâmbăta Morţilor pe 31 octombrie 2020, potrivit calendarului ortodox.

Pe această dată românii fac pomenirea morţilor cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor.

Tradiţii şi obiceiuri pentru Moşii de Iarnă 2020

Astfel, în această sâmbătă gospodinele merg la biserică cu colaci, colivă și cu lumânări și tămâie la Sfânta Liturghie.

Pregătirile pentru Moșii de Toamnă se fac încă din Ajun, de vineri. Este mare păcat să nu ai toate lucrurile gata pentru a fi duse la biserică.

Citeste si: „Nu am putut trăi cu ideea că l-am abandonat la 3 ani”. Mesajul de adio trimis de Cristian Stănilă, înainte de a se sinucide, în Vrancea- kanald.ro

Citeste si: „Mami, vino te rog că nu mai pot” Strigătul disperat al lui Alexandru către mama sa, înainte să moară! Tânărul s-a stins chiar sub ochii celei ce i-a dat viață- wowbiz.ro

Moşii de toamnă 2020 sau Sâmbătă Morţilor - Pachete pentru pomană
Moşii de toamnă 2020 sau Sâmbătă Morţilor - Pachete pentru pomană

Tradiţia populară mai spune că în această zi nu este bine să mergi la fântână şi nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, întrucât pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Cine nu ţine cont de acest lucru va avea ghinion până la sfârşitul anului.

În plus, de Sâmbăta Morţilor nu este bine să faci vizite, decât dacă duci de pomană.

În tradiţia românească există patru sărbători de Moşi, în care se fac parastase:

  • Moşii de primăvară (de Măcinici)
  • Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Rusaliilor)
  • Moşii de toamnă (în prima sâmbătă din noiembrie)
  • Mosii de iarna (sâmbata dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paştelui)

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor

În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire.

Moşii de toamnă 2020 sau Sâmbătă Morţilor - Ce se dă de pomană?
Moşii de toamnă 2020 sau Sâmbătă Morţilor - Ce se dă de pomană?
Pentru că este o pomenire a celor adormiți, în Sâmbătă Morților sau de Moşii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate. Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânar. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.

Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.

Citeste si: „Eram la filmări”. Cutremurător! De ce nu a mers Alina Pușcaș la înmormântarea tatălui său. Vedeta a ținut totul bine ascuns, mai bine de patru ani- kfetele.ro

Citeste si: Hande Erçel și impresarul Hakan Sabancı formează cel mai nou cuplu: ”Totul merge bine, venim din vacanță”. Cum arată bărbatul care i-a furat inima faimoasei actrițe- radioimpuls.ro

Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.

De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si