Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor şi cât de importantă este pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Rusaliilor se face pomenirea morţilor.

Semnificația Moșilor de Vară

Moşii de vară este o sărbătoare dedicată morţilor. Îi putem ajuta pe cei plecaţi dintre noi rugându-ne pentru sufletele lor, mergând la biserică şi făcându-le parastase.

Citeste si: Moşii de vară 2022: Pe ce dată pică Sâmbăta Morţilor si ce este bine să dai de pomană? Reţetă de colivă

Pomenirea morţilor se face în biserica ortodoxă pentru că în creştinism, moartea nu reprezintă sfârșitul existenței omului. Biserica îi numește pe cei care au murit, "adormiți", termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existență.

Pentru că nu știm dacă cei morți se află în Rai sau în Iad, ne rugăm pentru toți în aceeași măsură. Moșii de vară sunt un prilej pentru pomenirea celor adormiți

Ce trebuie să nu faci la Moșii de Vară

În Sâmbăta Morţilor nu se mătură pentru că se spune că gunoiul “ajunge în gura morților”.

De Sâmbata Morților nu se lucrează, nu se face treabă, ca la oricare altă zi de sărbătoare.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”- wowbiz.ro

Citeste si: Zile libere de Rusalii 2022: Calendarul exact care ne arată cât vom sta acasă. Bucurie mare!

Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie și ca să îmbătrânești mai încet.

Nu se spală şi nu se calcă în ziua Moşilor de vară.

Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morţilor

Se obişnuieşte ca în ziua "moşilor" să se împartă şi vase în care gospodinele pun orez cu lapte, cireşe, colivă, colaci şi linguri de lemn.

În Muntenia, împreună cu vasele de lut umplute cu cireșe, se dau de pomană și covrigi sau colarezi.

În zona Transilvaniei se împart pachete cu dulciuri pregătite în casă cum ar fi colaci, biscuiți sau turtă dulce, iar în partea Moldovei, pe lângă vestiții cozonaci, se duc la biserică fructe și colaci unși cu miere, nucă măcinată și scorțișoară.

Citeste si: Mesaje de Rusalii 2022: Să aveţi zile de Rusalii luminate şi liniştite!

La sărbătoarea "Moşilor de vară", bucatele date de pomană se împart în vase de lut, însoțite de cănițe de lut împodobite cu cireșe legate la mâner și linguri de lemn. Se spune că aceste ofrande reprezintă punți de legătură între viața pământeană și cea veșnică.

Pomenirea celor adormiţi, datorie de suflet

Pomenirea celor adormiţi este considerată ca fiind o datorie de suflet a fiecărui creştin.

De aceea, această datorie este respectată cu sfinţenie. Aducerea aminte, pomenirea lor în rugăciune constituie un prilej de comuniune, de legătură spirituală cu cei răposaţi.

"Pentru noi, cei care suntem aici, cei care au plecat sunt totdeauna în dragostea noastră. Ei sunt pentru început durere, pentru totdeauna sunt un dor, dar Mântuitorul ne spune că ne vom întâlni cu ei. Ei, bine, până la această întâlnire, noi ne putem întâlni cu cei care au plecat, în rugăciune. Ne întâlnim în Hristos", spune părintele Mircea Stoleriu de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului", Galata pentru doxologia.ro.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

Citeste si: Când pică anul acesta Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Citeste si: Sărbători religioase iunie 2022: Calendar ortodox complet


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si