Moșii de vară 2022. De Moșii de vară, în biserica ortodoxă are loc pomenirea celor adormiți. Scopul sărbătorii este de a-i pomeni pe cei dragi care au trecut în neființă.

moșii de vară 2022

Pe ce dată pică Sâmbăta Morților?

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților va avea loc pe data de 11 iunie, cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută în popor drept Sărbătoarea Rusaliilor.

Cu ocazia Moșilor de vară, bisericiile oficiază Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire pentru cei care  au trecut în neființă. Două din sâmbetele din calendarul creștin ortodox sunt dedicate în mod special pentru pomenirea morților. Este vorba despre Sâmbăta de dinaintea lăsatului de sec de carne pentru Postul Paștelui și Sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor.

Citeste si: Reţetă colivă pentru Moşii de vară 2022: Ce se împarte în Sâmbăta Morţilor

Moșii de vară 2022 sau Sâmbăta Morților preced Sărbătoarea Rusaliilor care are loc la 50 de zile de la Paște, când se sărbătorește Pogorârea Sfântului Duh. 

Pe data de 11 iunie se dă de pomană pentru sufletele celor morți. Pe timpuri, gosponidene dădeau de pomană mâncăruri în vase de lut pe care le țineau special pentru aceste sărbători.

moșii de vară 2022

Ce este bine să dai de pomană Moșii de vară?

La fel ca orice altă sărbătoare creștină, ziua Moșilor are o semnificație aparte, pe baza unor obiceiuri și tradiții din popor.

Se spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Sărbătoarea Rusaliilor, porțile cerului sunt deschise. Astfel, timp de 50 de zile, sufletele celor care au trecut în neființă călătoresc libere prin locurile unde s-au băscut, au copilărit și unde au murit.

După cele 50 de zile sufletele celor adormiți trebuie să se întoarcă în lumea de dincolo, iar pentru acest lucru au nevoie ca familiile să dea de pomană și să respecte tradiția Moșilor de vară.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

În dimineața acestei zile sfinte, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie a preotului și să participe la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți. Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. 

Citeste si: VIDEO- Hotelierii se pregătesc să primească oaspeții pentru Sărbătorile Pascale. Mai bine de 30% din camerele disponibile din Poiana Brașov au fost ocupate

Se spune că de această Sărbătoare, morții așteaptă să primească ofrande și nu se vor întoarce în pace dacă familia nu respectă acest obicei. La sate oamenii trebuie să împartă de pomană săracilor și străinilor, sub nicio formă rudelor sau persoanelor din familie.

Se spune că pomana se dă pentru liniștea sufletească a celui adormit. Aceasta trebuie să fie caldă și pusă în vase de lut noi, cumpărate special pentru această sărbătoare.

În anumite zone ale țării, pomana se mai numește și aburel.

De obicei, pentru pomană se dau mâncăruri preferate de cel trecut în neființă. Acestea sunt puse în vase, iar de cele mai multe ori femeile aleg un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm.

moșii de vară 2022

În dimineața din sămbăta Rusaliilor creștinii duc la biserică spre pomenire colivă, colaci, vin și cireșe. Tradiția spune că apoi trebuie să mergi la mormintele persoanelor dragi pentru a face curățenie și pentru a duce flori de tei și frunze de nuc pentru a împodobi.

Credincioșii aprind lumânări și dau de pomană și în multe părți ale țării, la intrarea în cimitire se întind mese cu flori pe care sunt puse diverse bucate ce urmează să fie date de pomană pentru cei adormiți, colivă, colaci și vin.

Rețetă de colivă pentru Moşii de vară 2022

Ingrediente:

 

  • 1 kg de grâu (arpacaș),
  • 1 kg miez de nuci,
  • 250 g zahăr,
  • coajă rasă de la o lămâie,
  • coajă rasă de la o portocală,
  • scorțișoară,
  • esență rom,
  • zahăr pudră,
  • pesmet din biscuiți,
  • cacao și bomboane colorate pentru ornament.

 

Mod de preparare: 

Citeste si: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”- kfetele.ro

Citeste si: Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat la gunoi este mai grav”- radioimpuls.ro

Așadar, cu o seară înainte, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtând boabele de grâu sparte, mai apoi se spală în 9 ape (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) după care se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc mediu.

Când observați că apa începe să fiarbă, se dă la foc mic și nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, pentru ca grâul sau arpacașul să nu se lipească de oală. Mai apoi se mai ține pe foc până ce apa scade, după care se adaugă puțină sare, zahărul, apoi amestecați cu o lingură de lemn.

Grâul se mai lasă 5-10 minute până când scade toată apa, după care se răstoarnă grâul într-o altă oală și se acoperă cu un prosop umed pentru a nu face coajă.  Tot cu o seară inainte se curata si miezul de nuca sa fie pregatit pentru a doua zi dimineata.

Astfel jumătate din miezul de nucă se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul în bucățele mai mici, iar aproximativ 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă puteti opri pentru ornat.

A doua zi, îndepărtați coaja grâului, adaugați miezul de nucă sfărâmată. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală.

După care se amestecă bine toată compoziția și se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă apoi pe deasupra restul de nucă măcinată și se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.

Acum puteti orna coliva, după preferințe, cu miezul de nucă și cu bomboane sau mai puteti face o cruce deaupra din cacao cu un șablon.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si