Moşii de Vară 2022: Tradiţii pentru Sâmbăta Rusaliilor. Regulile bisericii pentru această zi

Moșii de vară 2022: Iată când are loc pomenirea morților dar și care sunt tradițiile pe care să le respecți în Sâmbăta Rusaliilor!

Author: Madalina Grigore vineri 10 iunie 2022 , 09:12

moșii de vară 2022

Moșii de Vară: tradiții pentru Sâmbăta Rusaliilor.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Moșii de vară 2022: Biserica Ortodoxă obișnuiește ca de Moșii de vară să îi pomenească pe cei trecuți în neființă.

Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în mod special pomenirii generale a morților:  Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți)  și  Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor). Ambele zile poartă în popor și denumirea de  "Moși" (cea dintâi: "Moșii de iarnă", ceaaltă "Moșii de vară").    

moșii de vară 2022

Moșii de Vară: tradiții pentru Sâmbăta Rusaliilor.

Pe ce dată sunt Moșii de Vară?

În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se pomenesc Moșii de vară sau Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are ca scop pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi, însă pe care nu-i-am uitat.

În 2022, Moșii de vară se pomenesc  sâmbătă, 11 iunie, cu o zi înainte de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile.

Citeste si: Minivacanţa de Rusalii 2022: Câte zile libere vom avea?

La sărbătoarea Moșilor de vară, creștinii merg la biserică cu pachete și colivă, care sunt sfințite de preot și mai apoi sunt împărțite persoane nevoiașe, spre pomenirea celor dragi care au plecat de acest lume.

Sâmbătă dimineața, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

Totodată, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

moșii de vară 2022

Moșii de Vară: tradiții pentru Sâmbăta Rusaliilor.

Tradiții pentru Sâmbăta Rusaliilor

De Sâmbăta Moșilor sau Moșii de Vară în multe zone din țară au loc ritualuri de pomenire a morților, în special în cimitire. Acolo, mormintele sunt curatate și pregătite din timp. La porțile cimitirelor se întind mese mari sunt așezate sticle cu vin și colaci, împodobite cu flori și frunze de tei. 

Citeste si: Calendar ortodox 5 iunie 2022. Ce sărbătoare este duminică?

Una dintre cele mai cunoscute tradiții legate de Moșii de vară și de Rusalii este cea a „limbilor ca de foc” ce s-ar fi pogorât asupra apostolilor. Sunt simbolizate azi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de oameni la biserică pentru a fi sfințite.

Potrivit tradiției, de Moși, în primul rând, morții trebuie să primească apă de pomană pentru a nu suferi de sete pe lumea ceaaltă. În această zi, cei care iau apă din fântâni, trebuie să lase câte un bănuț de sufletul morților.

Iar prin Muntenia, masa care se da de pomană în această zi poartă numele „aburel”. Bucatele de pe masă trebuie să fie aburinde. Se împarte mâncarea preferată a celui mort.

Citeste si: Înălțarea Domnului 2022. Se spală pe 2 iunie, în această zi de mare sărbătoare? Ce spun preoții


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si