Potrivit tradiției, sufletele rudelor și prietenilor ce au trecut de ultimul hotar al vieții, vin pe pământ și se hrănesc cu mirosurile mâncărurilor pregătite de cei dragi.

În continuare vă vom prezenta o rețetă de colivă pe care o poți prepara foarte ușor pentru Sâmbăta Morților, și anume o rețetă tradițională cu grâu sau arpacaș.

Iată cum se prepară corect coliva pentru Sâmbăta morților!

rețetă colivă moșii de vară

Pe ce dată pică Sâmbăta Morților?

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților va avea loc pe data de 11 iunie, cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută în popor drept Sărbătoarea Rusaliilor.

Cu ocazia Moșilor de vară, bisericiile oficiază Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire pentru cei care  au trecut în neființă.

Două din sâmbetele din calendarul creștin ortodox sunt dedicate în mod special pentru pomenirea morților. Este vorba despre Sâmbăta de dinaintea lăsatului de sec de carne pentru Postul Paștelui și Sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Ultima zi în care creștinii pot mânca ouă roșii. Obiceiuri de Ispas

Moșii de vară 2022 sau Sâmbăta Morților preced Sărbătoarea Rusaliilor care are loc la 50 de zile de la Paște, când se sărbătorește Pogorârea Sfântului Duh. 

Pe data de 11 iunie se dă de pomană pentru sufletele celor morți. Pe timpuri, gosponidene dădeau de pomană mâncăruri în vase de lut pe care le țineau special pentru aceste sărbători.

Rețetă de colivă

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu (arpacaș),
  • 1 kg miez de nuci,
  • 250 g zahăr,
  • coajă rasă de la o lămâie,
  • coajă rasă de la o portocală,
  • scorțișoară,
  • esență rom,
  • zahăr pudră,
  • pesmet din biscuiți,
  • cacao și bomboane colorate pentru ornament.

Mod de preparare: 

Așadar, cu o seară înainte, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtând boabele de grâu sparte, mai apoi se spală în 9 ape (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) după care se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc mediu.

Când observați că apa începe să fiarbă, se dă la foc mic și nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, pentru ca grâul sau arpacașul să nu se lipească de oală. Mai apoi se mai ține pe foc până ce apa scade, după care se adaugă puțină sare, zahărul, apoi amestecați cu o lingură de lemn.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Grâul se mai lasă 5-10 minute până când scade toată apa, după care se răstoarnă grâul într-o altă oală și se acoperă cu un prosop umed pentru a nu face coajă.  Tot cu o seară inainte se curata si miezul de nuca sa fie pregatit pentru a doua zi dimineata.

Astfel jumătate din miezul de nucă se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul în bucățele mai mici, iar aproximativ 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă puteti opri pentru ornat.

Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2022. Ce sărbătoare este vineri?

A doua zi, îndepărtați coaja grâului, adaugați miezul de nucă sfărâmată. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală.

După care se amestecă bine toată compoziția și se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă apoi pe deasupra restul de nucă măcinată și se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.

Acum puteti orna coliva, după preferințe, cu miezul de nucă și cu bomboane sau mai puteti face o cruce deaupra din cacao cu un șablon.

rețetă colivă moșii de vară

Ce se împarte de Sâmbăta Morților?

La fel ca orice altă sărbătoare creștină, ziua Moșilor are o semnificație aparte, pe baza unor obiceiuri și tradiții din popor.

Se spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Sărbătoarea Rusaliilor, porțile cerului sunt deschise. Astfel, timp de 50 de zile, sufletele celor care au trecut în neființă călătoresc libere prin locurile unde s-au băscut, au copilărit și unde au murit.

După cele 50 de zile sufletele celor adormiți trebuie să se întoarcă în lumea de dincolo, iar pentru acest lucru au nevoie ca familiile să dea de pomană și să respecte tradiția Moșilor de vară.

În dimineața acestei zile sfinte, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie a preotului și să participe la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți. Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. 

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Pe ce dată pică în calendarul ortodox şi ce tradiţii se respectă de Ispas

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a ucis iubita cu sânge rece. Victima i-ar fi salvat în trecut viața agresorului- radioimpuls.ro

Se spune că de această Sărbătoare, morții așteaptă să primească ofrande și nu se vor întoarce în pace dacă familia nu respectă acest obicei. La sate oamenii trebuie să împartă de pomană săracilor și străinilor, sub nicio formă rudelor sau persoanelor din familie.

rețetă colivă moșii de vară

Se spune că pomana se dă pentru liniștea sufletească a celui adormit. Aceasta trebuie să fie caldă și pusă în vase de lut noi, cumpărate special pentru această sărbătoare. În anumite zone ale țării, pomana se mai numește și aburel.

De obicei, pentru pomană se dau mâncăruri preferate de cel trecut în neființă. Acestea sunt puse în vase, iar de cele mai multe ori femeile aleg un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm.

În dimineața din sămbăta Rusaliilor creștinii duc la biserică spre pomenire colivă, colaci, vin și cireșe. Tradiția spune că apoi trebuie să mergi la mormintele persoanelor dragi pentru a face curățenie și pentru a duce flori de tei și frunze de nuc pentru a împodobi.

Credincioșii aprind lumânări și dau de pomană și în multe părți ale țării, la intrarea în cimitire se întind mese cu flori pe care sunt puse diverse bucate ce urmează să fie date de pomană pentru cei adormiți, colivă, colaci și vin.

Citeste si: Rugăciune de mulţumire: Are beneficii imense pentru cei care o rostesc zilnic

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si