Moșii de vară 2023. În fiecare an,  sărbătoarea Moșilor de vară este pomenită în calendarul creștin-ortodox. Cei dragi care s-au stins din viață sunt pomeniți în această zi de mare sărbătoare.

Moșii de vară 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

Potrivit calendarului creștin-ortodox, Moșii de Vară sunt prăznuiți anul acesta, sâmbătă, la data de 3 iunie.

Moșii de vară 2023 sunt cinstiți cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută în popor drept Sărbătoarea Rusaliilor.

Citește și: Moșii de vară 2023: Pe ce dată se fac pomeni în acest an?

Pe 4 și 5 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea. Numele de Cincizecime vine de la faptul că, în fiecare an, Rusaliile sunt sărbătorite exact la 50 de zile de la Învierea Domnului.

Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să facă credincioșii cu o zi înainte de Rusalii? 

Moșii de vară 2023. Ce nu este bine să facă credincioșii cu o zi înainte de Rusalii?

Moșii de vară 2023. Ce nu este bine să facă credincioșii cu o zi înainte de Rusalii?

[Sursa foto: colaj pixabay]

Unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile este datul de pomană. Astfel, credincioșii merg la slujbă pentru a asculta Sfânta Liturghie și pentru a participa la parastasul pentru pomenirea celor adormiți. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

În Sâmbătă Morților, nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, într-o zonă singuratică, pentru că pe acolo trec duhurile rele. Mai mult, pentru a nu avea nici un fel de probleme este bine să dormi în propria locuinţă.

Tot în această zi, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, spune tradiţia.

Tradiția cea mai cunoscută de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este aceea de a da de pomană  persoanelor nevoiașe, pentru cei care au trecut în neființă. Această tradiție este una foarte veche și este respectată peste tot în România.

De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

Pomana este oferită celor nevoiași. De exemplu, la sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai alescelor nevoiași şi străinilor. Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul soț al Chiarei Ferragni, Fedez, din nou pe mâinile doctorilor. Primele declaraţii ale rapperului: "Pentru îndepărtarea tumorii mi-au cusut organele"- radioimpuls.ro

Mai mult, este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi.

Aceste vase trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si