În atentat un diplomat român a fost ucis, bilanțul tragediei a fost de 16 de morți și peste 120 de răniți.

Trebuie să facem ce fac şi americanii

"Mesajul este unul simplu. La 18 ani de la intrarea în Afghanistan după 11 septembrie 2001, nu s-a reuşit încă pacificarea ţării. Metodele lumii occidentale nu sunt adecvate. Că o fi vorba despre nereuşita democratizării islamului, că o fi vorba despre interesele economice de acolo, pentru că Afghanistan e un mare producător de droguri.

Că o fi vorba despre lipsa de educaţie sau despre radicalizarea dusă la extrem, nu e un succes. Şi nu e un mesaj doar pentru România, ci pentru toată lumea.

Citeste si: Atacul terorist din Kabul. Cei 5 atacatori au știut unde să meargă. A fost o luptă de câteva ore

Citeste si: Un băiat de 14 ani şi-a ucis întreaga familie. Şi-a împuşcat părinţii, o soră şi doi fraţi, apoi a sunat la poliţie

Citeste si: Un diplomat român a fost ucis în atacul terorist din Afganistan

Intervenţia în Afghanistan s-a făcut sub steag NATO, nu doar american. De ce a avut loc atacul? Pentru că au loc negocieri între Statele Unite şi Afghanistan pentru retragerea militarilor americani. Măcar Trump îşi retrage băieţii de acolo ca să nu mai moară degeaba. SUA a pierdut peste 15.000 militari în acest război.

Noi trebuie să facem exact ce fac americanii. Dacă am plecat cu ei, nu abandonăm pe drum. Dacă ei se retrag, ne retragem şi noi, dacă ei mai rămân, rămân şi românii. Altfel tot sacrificiul făcut de militarii români în aceşti ani ar fi inutil", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3.

Cei 5 atacatori au știut unde să meargă. A fost o luptă de câteva ore

Un reprezentant al Ambasadei României în Afganistan a murit și un altul a fost grav rănit într-un atentat teribil produs în Kabul.

Atacul terorist a fost revendicat de o grupare de talibani și a durat mai multe ore, vizând complexul din Kabul în care se află reprezentanța diplomatică a țării noastre, alte ambasade și sedii ale organizațiilor internaționale.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Informațiile despre faptele tragige produse acolo au venit cu întârziere, după aproape 24 de ore de la o uriașă explozie care le-a permis teroriștilor să intre în complex și să deschidă focul.

Întreaga noapte de luni spre marți s-au purtat lupte între talibani și agenții de securitate. Bilanțul tragediei este de 16 de morți și peste 120 de răniți, în marea lor majoritate civili. Cei 5 atacatori au fost uciși.

Un vehicul plin cu expozibili a fost detonat în apropierea reprezentanței după care indivizi înarmați au pătruns în complexul care adăpostește misiunile diplomatice și au deschis focul la întâmplare.

„A fost un atac terorist îndreptat contra unei misiuni a unui stat european și stat partener NATO, care își desfășoară activitatea acolo, cu partenerii din NATO. A fost un asalt, a fost o mașină capcană, urmat de un atac armat timp de câteva ore”, spune Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe.

„Explozia a fost atât de puternică, încât a făcut o gaură în peretele acela, acolo au intrat 5 atacatori. E clar că au avut niste informații, au știut unde să meargă. A urmat o luptă de câteva ore, dimineața au venit soldaâii britanici”, spune Ștefan Coman, expert alegeri, prezent la Kabul.

Românul decedat avea 43 de ani și era membru al echipei de securitate

„Nu putem decât să fim recunoscători, să plătim tribut pentru sacrificiul pe care l-a făcut. Omul acesta și-a sacrificat viața pentru a-i salva pe ceilalți”, spune Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe.

În momentul atacului, în ambasada României la Kabul se aflau 12 diplomați. Toți cei rămași în viață au fost transferați la o bază NATO.

„Toți oamenii vor fi aduși în țară în momentul în care reușim să stabilizam situația, va trebui să refacem sediul misiunii pentru a trimite o nouă echipă într-un climat de securitate”, declară Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe.


Românul mort la Kabul şi-a sacrificat viaţa pentru a-şi salva colegii! "Atacul a vizat Ambasada României și a ținut câteva ore"

Ministrul de Externe Ramona Mănescu a declarat, marţi seară, că românul care a murit în atacul sângeros din Afganistan s-a sacrificat pentru a salva viaţa colegilor săi. Acesta lucra la securitatea echipei.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

„Colegul care a decedat era din echipa de securitate, născut în 1976 şi nu putem decât să fim recunoscători şi să plătim tribut pentru sacrificul pe care l-a făcut. Omul acesta şi-a sacrificat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi. Ne doare că a trebuit să-şi dea viaţa pentru a-i apăra pe ceilalţi“, a declarat Ramona Mănescu la Digi 24, precizând că în momentul atacului în clădire se aflau 12 diplomaţi români.

Ramona Mănescu a declarat că atacul de la Kabul a vizat Ambasada României

„Este la ordinea zilei această situaţie şi este incredibil. A fost ţintită Ambasada, misiunea României de acolo, a fost un atac susţinut cu maşini capcană, tiruri de mitralieră, aşa cum sunt obişnuiţi teroriştii talibani să acţioneze“, a declarat Ramona Mănescu la Antena3.ro.

„Atacul a fost îndreptat asupra clădirii principale unde se afla misiunea, apoi au fost incendiate câteva clădiri anexe. A fost un asalt. O maşină capcană, urmată de un atac armat care a fost susţinut timp de câteva ore şi asta a îngreunat intervenţia echipelor de salvare. Extragerea s-a făcut spre dimineaţă, dar din fericire au reuşit să-i scoată teferi, cu amendamentul că avem un coleg decedat şi unul rănit. Toţi ceilalţi sunt în siguranţă într-o bază NATO din apropiere.

Nu cred că există o motivaţie anume pentru acest atac, a fost îndreptat împotriva unei misiune a unui stat partener NATO. Practic, atacul se încadrează în logica pe care o au talibanii în general: atacă fiecare punct care li se pare lor mai vulnerabil sau mai uşor de abordat.

Românul rănit e în momentul acesta într-un spital dintr-una din bazele aliate. E în afara oricărui pericol, iar când medicii îşi vor da acordul îl vom aduce în ţară.

Toţi oamenii de acolo vor fi aduţşi în ţară când stabilizăm situaţia. Va trebui să refacem sediul misiunii pentru a putea trimite altă echipă într-un climat de securitate. Clădirea atacată e distrusă în proporţie de 80%“, a precizat Ramona Mănescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si