Motivul șocant pentru care unele cazuri de COVID-19 devin foarte grave

Descoperire extrem de importantă a oamenilor de știință în privința cazurilor grave de coronavirus. Care este numitorul comuni al tuturor pacienților care ajung în sălile de Terapie Intensivă.

R.I., vineri 07 august 2020 , 16:48

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

O proteină sintetizată de organismul uman într-un context inflamator ar putea juca un rol important în formele grave ale maladiei COVID-19, iar monitorizarea ei de către medici s-ar putea dovedi utilă pentru a se evita agravarea bolii, potrivit unui studiu realizat de cercetători francezi, relatează AFP.

Conform acestui studiu, publicat joi în revista Cell, a fost detectată "o concentraţie foarte ridicată" - de 100 până la 1000 de ori mai mare decât cea normală - a acestei proteine, calprotectină, la pacienţii afectaţi de o formă severă de COVID-19.

Citeste si: Cine l-a ucis pe Emi Pian? Anunţul făcut de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti

"Rezultatele noastre sugerează că proteina calprotectină ar putea fi vinovată de agravarea COVID-19", a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, cercetătorul în imunologie Aymeric Silvin.

Citeste si: Noi focare de coronavirus în România

Cin joacă un rol important în formele grave ale maladiei COVID-19

Numeroase studii realizate în lumea întreagă încearcă să înţeleagă mai bine mecanismele aflate la baza "furtunii de citokine", o reacţie inflamatorie necontrolată şi excesivă, observată în cazul formelor grave de COVID-19.

Citeste si: Firea: „Planul semafor al guvernului de începere al noului an şcolar”

"Creşterea puternică a concentraţiei de calprotectină în sânge ar putea să se producă înainte de furtuna de citokine asociată cu evoluţia inflamatorie a pacienţilor care dezvoltă o formă severă", a precizat Aymeric Silvin, potrivit Agerpres.

Citeste si: Răsturnare de situație în cazul testării COVID-19. Ce spune Avocatul Poporului despre ce se întâmplă acum în România

Cum poate fi detectată proteina din timp

Ar putea fi astfel identificaţi pacienţii care riscă să dezvolte o formă severă a bolii prin testarea concentraţiei de calprotectină din sângele lor, potrivit unui comunicat publicat de organizaţiile franceze aflate la originea acestui studiu (Gustave Roussy, AP-HP, Inserm), realizat în colaborare cu echipe din străinătate (Singapore, China, Israel).

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si