Lacul Medve (Lacul Ursu) este cel mai mare lac sărat heliotermic (primește căldură de la soare) din Europa și are forma unei piele de urs, de unde și numele. Salinitatea sa de suprafață este de 100 g/ l, care crește exponențial cu adâncimea. Apa poate ajunge până la 35 ゜ C datorită fenomenului heliotermic: apa dulce a două pârâuțe mici care se varsă în lacul Ursului formează un strat gros de 10-15 cm deasupra apei sărate.

Acest strat de apă dulce se comportă la fel ca o lupă: razele solare pătrund în el, încălzind apele sărate subiacente la o adâncime de 1,5-2 m până la 35 de grade. Stratul de apă dulce acționează și ca un izolator termic, împiedicând apa sărată cu o densitate mult mai mare să se ridice la suprafață și să-și piardă căldura acumulată în contact cu aerul mai rece.

Lacul Ursu, comoară pentru România 

Citeste si: Numere câştigătoare LOTO 8 octombrie 2020. Verifică online rezultatele de azi

Apa lacului a fost folosită în secolul trecut (și este folosită și astăzi) pentru a vindeca boli precum infertilitatea, reumatismul sau diferite tipuri de inflamații.

Lacul Ursu din Sovata
Lacul Ursu din Sovata

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Autoritățile au trimis un elicopter în localitatea Țăndărei. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins în mai multe case- wowbiz.ro

Potențialul turistic al lacului a fost recunoscut pentru prima dată de latifundiarul Lajos Sófalvi Illyés, care a fondat oficial Felső-Szováta (Sovata Superioară) în 1900. La început, lacul a purtat numele tatălui fondator al stațiunii. În ghidul turistic de băi/ spa din 1902 a fost numit Lacul Illyés-Medve și din 1910 trebuie să fie pur și simplu Lacul Medve.

Citeste si: Dupa ce s-a vindecat de coronavirus, Trump a făcut marele anunț: ”Vreau să vă procur ceea ce am avut eu. Şi o voi face gratuit”

Pentru a păstra efectul heliotermic, scăldatul este restricționat: scăldatul este restricționat în fiecare zi timp de două ore, deoarece lacul trebuie să se odihnească; straturile de apă dulce își reiau rolurile: revin la suprafață pentru a menține apa sărată dedesubt, caldă (temperatura maximă măsurată a apei a fost de 80 ゜ C, care a scăzut din cauza apei dulci din pârâuri și scăldat).

În 30 decembrie 2015, municipalitatea Szovata a finalizat proiectul „Drumul sărat”, în cadrul căruia au fost create trasee și promenade în jurul lacului. Traseele au panouri cu informații utile, nu numai despre Lacul Medve, ci și alte lacuri, zone de odihnă etc. Există încă patru lacuri sărate: Lacul Mogyorósi (Lacul Nut), Lacul Rigó (Lacul Negru), Lacul Vörös (Lacul Roșu) și Lacul Zöld (Lacul Verde). În perioada interbelică, Sovata a devenit unul dintre cele mai la modă stațiuni balneare din țară, vizitat de mai multe ori chiar de Familia Regală Română.

Citeste si: Iarna 2024-2025 vine cu vești bune pentru femeile pensionare! Ce schimbări vor avea loc și ce ajutor se va acorda- kfetele.ro

Citeste si: Cum îl ajută Mihai Trăistariu pe fratele care i-a incendiat casa: "Știți că nu are o situație prea bună"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Cum ți-ai imagina dimineața perfectă? Trezindu-se în Szováta, auzind păsările cântând și, pe măsură ce primele raze de soare se trezesc, alergând la lac și făcând o baie sănătoasă și sărată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si