Muraturi asortate pentru la iarna. Acestea sunt secretele bunicii. Cum sa le faci gustoase si de durata

Fiecare gospodina incearca toamna sa-si umple camara cu toate specialitatile de muraturi. Nu ai cum sa multumesti pe toata lumea pentru ca fiecare membru al familiei are alta preferinta.

miercuri 31 august 2016 , 21:09

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Muraturi asortate. Cea mai simpla reteta folosita de batrani pe vremuri
Fiecare gospodina incearca toamna sa-si umple camara cu toate specialitatile de muraturi. Nu ai cum sa multumesti pe toata lumea pentru ca fiecare membru al familiei are alta preferinta..
Muraturile asortate multumesc insa pe toata lumea pentru ca amestecul de legume poate varia si cu siguranta, fiecare va gasi ceva pe placul lui. si mai bun este faptul ca la aceasta reteta nu exista cantitati, ele pot varia, deci ai o libertate foarte mare. Aceasta reteta pentru muraturi asortate nu are cantitati, important este sa se respecte proportia..
Orice leguma poate fi inlocuita cu alta, in functie de preferinta, dar si de disponibilitate. Se pot utiliza 5 – 5 feluri de legume, la fel cum foarte bine se pot folosi doar doua sau chiar un fel. Singura conditie este sa puneti hrean si ardei iute. Hreanul este cel care va tine muraturile tari. Preferabil este sa folositi cel putin o leguma colorata pentru aspect.
CITESTE SI : Ardei umpluti cu varza. Cea mai buna RETETA ardei umpluti cu varza
CITESTE SI : Conopida murata. Reteta usoara pentru conopida murata pentru iarna
INGREDIENTE MURATURI ASORTATE:– ardei kapia,- telina,- morcov,- gogonele,- castraveti,- conopida,- usturoi,- hrean,- varza alba,- varza rosie,- ardei iute, – frunze de marar,visin,telina, – o creanga zdravana de cimbru,- foi de dafin,- boabe de mustar, piper boabe,- sare grunjoasa
Muraturi asortate – MOD DE PREPARARE: Conopida alba si frumoasa de desface in buchetele, morcovul frumos si proaspat se taie in rondele,varza de toamna, alba si rosie, se taie in patru, hreanul curatat se despica in 2 sau in 4, depinde de cât de mare este radacina, telina se curata si se taie in felii groase, pepenii rosii numai buni de pus in butoi, cam 1 kg fiecare se spala bine, ardeii kapia se curata si se taie in doua, castravetii, nu foarte mici,se spala bine iar cateii de usturoi se curata si se taie in doua. Apoi, se face muratoarea propriu-zisa: la 1 l de apa se pune o lingura de sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat. Pentru orientare, in functie de vasul folosit, cam jumatate din cantitatea lui se pune apa. Pentru siguranta adaugati un litru de apa in plus.
Muraturi asortate – De exemplu, pentru un butoi de 80 de litri se fac 41 de litri de zeama. Toate acestea se pun la foc, din momentul in care fierb se lasa sa clocoteasca 5 minute , apoi se lasa sa se domoleasca 5 minute si apoi se rastoarna peste toate legumele cladite in butoi. La sfirsit se pun si boabe de mustar .
Muraturi asortate – Se tine butoiul in bucatarie timp de 10 zile, la cald, ca sa inceapa fermentarea. Daca se da imediat la rece, gogonelele nu vor mai fi bune , dulci si acidulate ci amarui, asa ca, musai 10 zile de lasat in bucatarie.

Muraturile asortate multumesc insa pe toata lumea pentru ca amestecul de legume poate varia si cu siguranta, fiecare va gasi ceva pe placul lui. si mai bun este faptul ca la aceasta reteta nu exista cantitati, ele pot varia, deci ai o libertate foarte mare. Aceasta reteta pentru muraturi asortate nu are cantitati, important este sa se respecte proportia..

Orice leguma poate fi inlocuita cu alta, in functie de preferinta, dar si de disponibilitate. Se pot utiliza 5 – 5 feluri de legume, la fel cum foarte bine se pot folosi doar doua sau chiar un fel. Singura conditie este sa puneti hrean si ardei iute. Hreanul este cel care va tine muraturile tari. Preferabil este sa folositi cel putin o leguma colorata pentru aspect.

Ingrediente:– ardei kapia,- telina,- morcov,- gogonele,- castraveti,- conopida,- usturoi,- hrean,- varza alba,- varza rosie,- ardei iute, – frunze de marar,visin,telina, – o creanga zdravana de cimbru,- foi de dafin,- boabe de mustar, piper boabe,- sare grunjoasa

Conopida alba si frumoasa de desface in buchetele, morcovul frumos si proaspat se taie in rondele,varza de toamna, alba si rosie, se taie in patru, hreanul curatat se despica in 2 sau in 4, depinde de cât de mare este radacina, telina se curata si se taie in felii groase, pepenii rosii numai buni de pus in butoi, cam 1 kg fiecare se spala bine, ardeii kapia se curata si se taie in doua, castravetii, nu foarte mici,se spala bine iar cateii de usturoi se curata si se taie in doua.

Apoi, se face muratoarea propriu-zisa: la 1 l de apa se pune o lingura de sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat. Pentru orientare, in functie de vasul folosit, cam jumatate din cantitatea lui se pune apa. Pentru siguranta adaugati un litru de apa in plus.

Muraturi asortate – De exemplu, pentru un butoi de 80 de litri se fac 41 de litri de zeama. Toate acestea se pun la foc, din momentul in care fierb se lasa sa clocoteasca 5 minute , apoi se lasa sa se domoleasca 5 minute si apoi se rastoarna peste toate legumele cladite in butoi. La sfirsit se pun si boabe de mustar .

Muraturi asortate – Se tine butoiul in bucatarie timp de 10 zile, la cald, ca sa inceapa fermentarea. Daca se da imediat la rece, gogonelele nu vor mai fi bune , dulci si acidulate ci amarui, asa ca, musai 10 zile de lasat in bucatarie.

 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

TAGURI
Life
Partenerii nostri
kanald.ro
Vestea extrem de tristă a zilei legată de Sebastian, copilul de 7 ani dispărut fără... Vestea extrem de tristă a zilei legată de Sebastian, copilul de 7 ani dispărut fără urmă! Anunţul a venit în urmă cu puţin timp
demamici.ro
A devenit mamă de gemeni după ce-a pierdut 14 sarcini | Demamici.ro A devenit mamă de gemeni după ce-a pierdut 14 sarcini | Demamici.ro
b1.ro
Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au... Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte
monitorulcj.ro
Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen
infoactual.ro
Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor
infoactual.ro
Horoscop: Soarele intră în Vărsător. Cum este afectată o zodie Horoscop: Soarele intră în Vărsător. Cum este afectată o zodie
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si