N-ai vrea să mergi vreodată acolo! Top 10 cele mai sărace țări din lume

Uneori în cele mai sărace țări din lume sunt disponibile resorturi izolate pe malul mării, unde turiștii occidentali habar nu au care este realitatea din țara în care se află.

Razvan Ilie, miercuri 25 noiembrie 2020 , 21:43

cele mai sarace tari
Cea mai săracă țară din lume: Burundi
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cel mai bun indicator pentru stabilirea nivelului de trai dintr-o țară este PIB-ul pe cap de locuitor. Acest indicator reflectă averea medie a fiecărei persoane care locuiește în țara respectivă.  Pentru economiști aceasta este metoda standard utilizată pentru a compara cât sunt țările de sărace sau bogate în relația dintre ele.

Citeste si: Ce salariu are, de fapt, angajatul comun din Coreea de Nord

Totuși, este necesar ca acest indicator standard să fie reglat prin compensarea diferențelor dintre costurile de trai și ratele inflației, ceea ce înseamnă că paritatea puterii de cumpărare (PPP) poate evalua mai bine puterea de cumpărare a unei persoane dintr-o anumită țară.

Top 10 cele mai sărace țări din lume

Cele mai sărace țări din lume se găsesc toate în Africa, unde puterea de cumpărare pe cap de locuitor este în medie de 1.181 dolari pe an. În schimb, în primele 10 națiuni cele mai bogate această cifră medie atinge peste 90.000 de dolari pe an, conform revistei Global Finance.

Două dintre statele cele mai sărace se află în regiunea Sahel (o amplă zonă de tranziție, de la deșertul Sahara la regiunea de savană Sudan), unde secetele persistente și răspândite provoacă lipsuri de alimente și probleme medicale și sociale asociate. Patru dintre țările cele mai sărace sunt fără ieșire la mare, punându-le într-un dezavantaj considerabil față de cele care au acces la comerțul maritim.

Citeste si: Top 10 cele mai frumoase lacuri din România

Pe locul 10 în topul celor mai sărace țări din lume, conform indexului realizat de Banca Mondială, se află Sierra Leone, cu o putere de cumpărare de 1.690 de dolari pe an. 

Țara africană este extrem de bogată în diamante și totuși foarte săracă. Principalul vinovat este războiul civil bruttal din urmă cu aproape 20 de ani care a rezultat din condițiile sociale și economice disperate ale populației. Comerțul cu pietre ilicite - sau „diamantele sângerii”, așa cum sunt adesea menționate - a jucat un rol crucial în perpetuarea conflictului.

Urmează în topul sărăciei Sudanul de Sud (cu o puterede cumpărare anuală de 1602 dolari), Liberia (1413 dolari pe an), Mozambic (1303 dolari), Malawi (1240 dolari), Niger (1205 dolari) și Eritrea (locul 4 în topul sărăciei, cu o medie de 1059 dolari pe an)

Economia acestor țări africane rămâne dependentă de agricultura la scară mică, de subzistență, care oferă ocupare pentru aproximativ 75-90% din populație. Infrastructura precară, lipsa educației și inegalitatea de gen contribuie semnificativ la situația gravă din această zonă a lumii.  

Cea mai săracă țară din lume: Burundi

Cea mai săracă țară din lume după indicele Puterii de cumpărare este Burundi. Mica țară fără ieșire la mare este marcată de un conflict etnic și de războiul civil. Cu aproximativ 90% din cei aproape 12 milioane de cetățeni care se bazează pe agricultura de subzistență (și majoritatea covârșitoare dintre aceștia trăiesc cu 1,25 USD pe zi sau mai puțin), lipsa alimentelor este problema princiaplă..

Mai mult, notează Banca Mondială, în Burundi și în țările din jur accesul la apă și canalizare rămâne foarte scăzut și mai puțin de 5% din populație are acces la electricitate.

Pe locurile doi și trei în topul sărăciei mondiale se află Republica Centrafricană (cu o putere de cumpărare de 822 dolari pe an) și Republica Congo (cu 791 dolari pe an). 

Puterea de cumpărare în Burundi: 727 dolari pe an


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cand se difuzeaza Survivor Romania 2021, sezonul 2! Emisiunea va fi pe TV de joi pana... Cand se difuzeaza Survivor Romania 2021, sezonul 2! Emisiunea va fi pe TV de joi pana duminica, de la ora 20:00
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au... Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte
monitorulcj.ro
Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen
infoactual.ro
Anunț de ultimă despre Survivor România. Ce se întâmplă cu cel mai urmărit reality al... Anunț de ultimă despre Survivor România. Ce se întâmplă cu cel mai urmărit reality al momentului!
infoactual.ro
Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si