Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Tradiții și obiceiuri cu ocazia acestei mari sărbători

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie. Această sărbătoare este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Vezi ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate!

Author: Alexandra Bercea joi 16 iunie 2022 , 11:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Data în care are loc această sărbătoare nu a fost fixată într-un mod întâmplător ca zi a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Citeste si: Calendar ortodox 17 iunie 2022. Ce mari sfinți sunt pomeniți vineri?

Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc după ce Zaharia, tatăl sau, a tămâiat în sfântul altar-loc în care numai arhiereul intră o singură data pe an, în luna a șaptea, ziua a 10 a.

Această lună din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie și alta din octombrie. Sfinții Părinți au rânduit că ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de naștere.

Sfântul Ioan Botezătorul-scurt istoric

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a semintiei lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea să a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu.

Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sf.Ioan Botezătorul

Niciun om nu trebuie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Cele mai importante obiceiuri sunt cele dedicate dragostei. Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu cei vii.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Citeste si: Sore și Răzvan Miheț, noul cuplu din showbiz?! Gina Matache a reacționat imediat- wowbiz.ro

Citeste si: Sânzienele 2022. Ce nu se face în această zi de mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri

În foarte multe zone din ţară, se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene. În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile.

În dimineaţa zilei de 24 iunie, de Nașterea Sf Ioan Botezătorul, multe fete obişnuiau să se scalde în rouă din zone neumblate. Roua sânzienelor era strânsă de bătrâne într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storceau într-o oală nouă.

În drum spre casă, bătrânele nu vorbeau deloc şi mai ales nu trebuia să întâlnească pe nimeni. Dacă toate acestea erau împlinite, atunci cine se spăla cu rouă era sănătos şi drăgăstos peste an.

Citeste si: „L-am iubit foarte mult, cu toată umilința pe care mi-a dat-o.” Vica Blochina a spus adevărul despre relația pe care a avut-o cu Victor Pițurcă- kfetele.ro

Citeste si: Dinu Maxer contraatacă după acuzațiile făcute de fosta lui soție, Deea: "I-am zis că m-a deranjat ce a făcut. A căzut în capcană!"- radioimpuls.ro

Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă. Fac asta în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul.

Citeste si: Sânzienele 2022. Pe ce dată pică această mare sărbătoare?

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si