A decedat unul dintre cei mai iubiți și premiați artiști ai României. Este vorba despre compozitorul Nicolae Brânduş care s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. Regretatul artist era membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, onorat cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer.

Citește și: Doliu în lumea filmului! Emel Atıcı și fiica ei s-au stins din viață în urma cutremurului din Turcia

Fanii și familia artistului sunt în stare de șoc. Pianistul era iubit de toată lumea.

Cine a fost Nicolae Brânduș

Compozitorul și pianistul Nicolae Brânduș s-a născut în anul 1935, în București. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București – pian (1952-1957) și compoziție (1960-1964). Nicolae Brânduș, autor de muzică simfonică, vocal-simfonică, operă, muzică de cameră, vocală şi corală, discipol al profesorilor Paul Constantinescu, Tudor Ciortea şi Anatol Vieru, a participat la cursurile Şcolii de la Darmstadt – Ferienkurse für Neuemusik şi la cursurile de perfecționare din Aix-en-Provence. Şi-a finalizat studiile postuniversitare la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, în 1982, devenind doctor în muzicologie.

Artistul era membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. El s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. De-a lungul anului, cunoscutul compozitor a câștigat o mulțime de premii și a instruit o mulțime de persoane pe acest drum, al muzicii.

Citește și: Fotbalistul ghanez Christian Atsu a fost găsit sub dărâmăturile din Turcia

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Nicolae Brânduș a fost profesor al Catedrei de Muzică de Cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti între anii 1992-2005, redactor al revista ‘Muzica’, și preşedinte al Secţiunii Naţionale Române a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană/ SNR-SIMC.

A concertat pe scenele naţionale şi internaţionale: Elveţia (1956), Bulgaria (1958, 1967), R.D.

Germană (1960), Ungaria (1964), Cehoslovacia (1964, 1966), Franţa (1969), iar în 1985 a participat la un proiect de cercetare muzicală la Paris, în cadrul IRCAM, iar în 1996, a realizat în Franţa, la Bourges, o lucrare de muzică electronică în cadrul Grupului de muzică experimentală Bourges (GMEB).

Laureat al Premiului Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1974, 2002, 2005), Nicolae Brânduș a mai fost distins cu Premiul III la Concursul internaţional „George Enescu” de la Bucureşti (1958), Premiul III la Concursul internaţional al Festivalului mondial al tineretului de la Helsinki (1962) și cu Ordinul Meritul Cultural cl. IV (1968).

În anul 2008, Nicolae Brânduș a primit bursa George Enescu acordată, la Cité Internationale des Arts din Paris, de Institutul Cultural Român.

Citește și: Este doliu în lumea filmului. Un actor cunoscut a decedat

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: "Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai iconice ținute ale sale. Ce face cu hainele pe care nu le mai poartă- radioimpuls.ro

În 2015 a primit Premiul pentru creaţie în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Galei Premiilor Anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală".

Cel mai recent premiu îl primise în luna decembrie a anului 2020, atunci când a obţinut Premiul 1 pentru lucrarea „X Fatum van B”, la concursul „Quoting Beethoven” organizat cu ocazia celei de a 250-a aniversări a

naşterii lui Ludwig van Beethoven.

Citește și: Veste tragică din Turcia! Actorul Çağdaş Çankaya și soția lui, faimoasa muziciană Zilan Tigris, au murit sub dărâmături, în dezastrul provocat de cutremurele puternice din Turcia!


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si