Nicușor Dan: În cadrul şedinţei Consiliului General se discută patru proiecte pentru achiziţia de autobuze electrice

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că, în cadrul şedinţei Consiliului General de luni, 2 august 2021, se discută patru proiecte pentru achiziţia a 100 de autobuze electrice din fonduri europene.

Author: Andreea Bolocan luni 02 august 2021 , 12:06

Nicușor Dan sedinta autobuze si tramvaie electrice
Nicușor Dan [Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

La începutul şedinţei Consiliului General, Nicușor Dan a declarat că achiziţionarea de autobuze electrice este o promisiune neonorată a fostei administraţii.

Autobuzele electrice vor fi achiziționate din fonduri europene

"Avem patru proiecte care vizează achiziţia de autobuze electrice. Într-o şedinţă precedentă am aprobat studiul de oportunitate pentru majorarea preţului. După cum ştiţi, achiziţionarea de autobuze electrice din fonduri europene a fost o promisiune neonorată a fostei administraţii, încă din 2018 a existat o hotărâre de consiliu, au urmat două licitaţii eşuate pentru că preţurile nu erau preţurile corecte de piaţă. Ce facem azi, ce am făcut în şedinţa precedentă a fost să actualizăm aceste preţuri”, a afirmat Nicuşor Dan, care a precizat că este vorba de achiziţia a 100 de autobuze electrice.

Citeste si: Se scumpesc din 1 august biletele de autobuz, tramvai și metrou în București

Bucureștiul beneficiază în acest caz de o finanțare nerambursabilă în valoare de 218 milioane de lei pentru implementarea proiectului în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Autobuzele ar urma să aibă o autonomie de cel puțin 200 de kilometr i, în condițiile funcționării sistemului de încălzire/ climatizare, după caz. Livrările sunt programate să se întindă pe următoarele 12-28 de luni, conform indicatorilor tehnico-economici.

Autobuz electric[Sursa foto: PixaBay]

În anul 2020, licitația pentru achiziționarea autobuzelor a fost anulată

Astfel, licitația a fost anulată din cauza ofertelor considerate neconforme de municipalitate. Două companii din Turcia și una din China, asociată cu o firmă de tractoare din România, s-au înscris la licitație. Și la prima încercare, ofertele au venit tot din Turcia și din China. Primăria vrea să cumpere 100 de autobuze electrice și oferă 45 de milioane de euro. 80% din sumă este acoperită de fonduri europene.

Citeste si: Calvar în tramvaie și autobuze

Capitala României va avea 100 de tramvaie noi

Nicușor Dan a reamintit că a semnat în urmă cu câteva luni contractul pentru cumpărarea a 100 de tramvaie, tot din fonduri europene, iar primul tramvai va veni în vara anului 2022.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si