Nicușor Dan a anunțat când deschide larg ușa Primăriei. Care e prima decizie pe care o ia noul edil

Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost în cele din urmă investit în funcția de primar general la mai bine de o lună de la alegerile locale și după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins nu mai puțin de 52 de apeluri formulate la validarea mandatului său de primar. La ceremonia de depunere a jurământului a participat și premierul Ludovic Orban.

Razvan Ilie, joi 29 octombrie 2020 , 14:31

Nicusor Dan
Nicușor Dan începe adevăratul test ca "problem solver" al Capitalei[Sursa foto: Inquam Photos / George Calin]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Nicușor Dan a promis că va dechide larg ușa Primăriei după ce numărul de cazul de COVID 19 va scădea sub 100 de noi infectări pe zi în București. Astăzi s-au înregistrat nu mai puțin de 1.129 noi cazuri de coronavirus.

Citeste si: Primăria București: Salarii și sporuri exorbitante. Cât câștigă un muncitor necalificat

Premierul Ludovic Orban, prezent la evenimentul de investire a lui Nicușor Dan, a declarat că va sprijini proiectele noului primar general și a cerut un audit la Primărie.

Nicușor Dan: Este un gest simbolic

Nicușor Dan se recomandă pe pagina proprie de Facebook ca "Primar General al municipiului București. Problem-solver cu diplomă, bucureștean profesionist și întotdeauna partenerul vostru. Împreună construim noul București!".

Citeste si: Primul director concediat de Nicușor Dan era angajatul Primăriei Capitalei de 20 de ani! Adrian Iordache încasa trei venituri de la stat!

"Am făcut o promisiune, o să mi-o ţin în continuare: vom deschide uşa mare a Primăriei, dar amân acest moment până la momentul la care Bucureştiul va avea mai puţin de 100 de îmbolnăviri de coronavirus în acea zi. În prima zi în care Bucureştiul va avea mai puţin de 100 de oameni care se vor îmbolnăvi de coronavirus vom deschide uşa mare a Primăriei. Este un gest simbolic, a transmite bucureştenilor că trebuie să evităm cât de mult posibil acele întâlniri care pot să fie realizate prin alte mijloace", a precizat edilul general.

Nicușor Dan i-a îndemnat pe bucureşteni să poarte mască şi să evite aglomeraţiile. 

"În ceea ce priveşte criza sanitară, reiau solicitarea pe care o s-o fac ori de câte ori am ocazia public: purtaţi mască, ascultaţi recomandările specialiştilor, evitaţi aglomeraţiile. Suntem o comunitate şi este în responsabilitatea noastră să trecem prin această pandemie", a mai spus Nicuşor Dan.

nicusor dan
Nicușor Dan a prezentat ceea ce el numește "Caracatița PSD din Primăria Capitalei". Rețeaua a fost dezvăluită în direct de Nicușor Dan, într-o conferință de presă cu cărțile pe masă.

Care este programul lui Nicușor Dan joi și vineri

Nicușor Dan spune că a promis transparență în activitatea Primăriei Capitalei, iar acest lucru "trebuie să se întâmple încă din prima zi".

Noul primar și-a prezentat pe Facebook programul său de lucru pentru joi și vineri, după depunerea jurământului și preluarea oficială a funcției. "Nu doar transparența este importantă, ci și dialogul. Voi fi un primar deschis la propunerile voastre și voi ține cont de sugestiile care pot îmbunătăți relația dintre Primărie și cetățean", a precizat Dan.

După două ședințe cu Direcția juridică a Primăriei prin care se rezolvă anumite Urgențe juridice (prescripții, termene de atac în instanță etc), Nicușor Dan a convocat o ședință legată de Criza Sanitară, între orele 17.00 și 19.00.

La ședință participă Prefectul Capitalei, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, dar și directori generali din instituții sanitare subordonate Primăriei.

Este de așteptat ca ședința să se încheie cu anumite măsuri privind criza sanitară fără precedent prin care trece Bucureștiul.

Nicuşor Dan: „Trebuie să începem cu finanţele. Să menținem corabia la suprafață"

Noul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că datoria curentă a Primăriei Capitalei este undeva la 4 miliarde lei, în ciuda lipsei de transparență din partea fostei conduceri a primăriei. "Trebuie să începem cu finanţele", spune noul edil.

Nicușor Dan se va concentra în prima fază pe eşalonarea plăţilor, astfel încât "să menţinem corabia la suprafaţă", iar pasul următor va consta în demararea investițiilor, inclusiv cu bani europeni și împrumuturi garantate de Guvern.  

"Unii directori vor zbura din prima"

Nicușor Dan a anunțat imediat după câștigarea alegerilor că va lua unele decizii dure din primul moment al instalări ica primar general.

„Unii directori vor zbura din prima. Cum e şeful Direcţiei Juridice, Iordache, care are vreo 20 de ani de când e în primărie. Și Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-șef. Legea Administraţiei Publice spune că trebuie să faci o comisie care evaluează performanţa acestor oameni și dispune sancţiuni. Dacă vorbim de Iordache care a semnat în calitate de director al Direcţiei Juridice sute de acte ilegale, e suficient ca un director al Direcţiei Juridice să plece din primărie. La fel şi arhitectul-şef, care a semnat sute de autorizaţii anulate apoi”, explica Nicuşor Dan, la TVR 1, în momentul în care a câștigat alegerile.

O altă decizie radicală luată de Dan e reprezentată de desființarea Târgului de Crăciun, din motive economice.

„Dacă ai doi copii la şcoală şi nu-ţi ajung banii, nu te duci în vacanţă în Dubai. Cam asta e ce trebuie să facem. Suntem într-o situaţie economică dificilă şi trebuie să direcţionăm banii acolo unde sunt urgenţele. E posibil să avem târguri private. Dar să alocăm bani din partea Primăriei pentru astfel de evenimente, foarte puţin probabil. Trebuie să ducem banii către chestiuni esenţiale”, a explicat Nicușor Dan.


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si