Noi scumpiri pentru români, în ciuda pandemiei care a blocat economia

Prețurile continuă să crească în România, în ciuda presiunii pe care criza generată de pandemie o pune atât pe comercianți, cât și pe consumatori.

R.I., miercuri 12 august 2020 , 10:13

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3% iar mărfurile nealimentare cu 0,88%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari scumpiri, raportat la începutul anului, au fost înregistrate la fructe proaspete (24%), citrice (11%), fasole (12%),  făina (7%), bilete de avion (17%), servicii poştale (12%). 

Citeste si: Precizări despre începerea școlii. Ce vor face copiii în fiecare zi. ”E o măsură obligatorie”

Care este prognoza de inflație a Băncii Naționale

Au existat și produse sau servicii care s-au ieftinit de la începutul anului: de exemplu, combustibilii s-au ieftinit cu 8%, ouăle cu 5%, iar gazele şi energia electrică cu 1-2%.

Citeste si: Mesaje de Sfânta Maria 2020. Felicitări şi urări cu La mulţi ani

"Preţurile de consum în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2019 - iulie 2020) faţă de precedentele 12 luni (august 2018 - iulie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,1%", se arată în comunicatul INS.

Citeste si: Situație „critică” în țara cu sute de mii de români. „Încercăm să stopăm focarele”

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României. 

Citeste si: Ce pățești dacă dai mai departe pe Facebook informaţii false despre coronavirus. Anunțul oficial

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuală a inflaţiei IPC sunt minore. Valoarea anticipată pentru finele anului curent este mai redusă cu 0,1 puncte procentuale, în condiţiile reevaluării descendente a contribuţiei componentelor exogene ale coşului de consum, care contrabalansează proiectarea la acest orizont a unor valori uşor mai ridicate în cazul inflaţiei de bază. Pentru finele anului viitor, prognoza este similară celei precedente.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si