Spania a comunicat luni o medie de 4.923 de noi cazuri zilnice în ultimele şapte zile, adică mai mult decât Franţa, Regatul Unit, Germania şi Italia împreună, potrivit unui calcul al AFP realizat din surse oficiale. 

Cu 323.000 de cazuri, este prima ţară din Europa Occidentală, a 11-a din lume şi îşi devansează mult vecinii cu 108 de cazuri la 100.000 de locuitori faţă de 28 în Franţa, 18 în Regatul Unit, 13 în Germania şi 8 în Italia. 

Carantină pentru persoanele care vin din Spania

Germania a extins marţi avertismentele contra turiştilor din Spania, clasând Madrid şi Ţara bascilor drept zone de risc. 

Este o situaţie „critică, suntem în punctul în care lucrurile se pot ameliora sau se pot înrăutăţi(...) acest lucru implicând să facem tot posibilul şi să încercăm să stopăm focarele înainte de a se agrava", a declarat pentru AFP Salvador Maci, profesor la Universitatea din Bacelona. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate- wowbiz.ro

Spania a înregistrat peste 500 de focare de infectare de la primul val şi cunoaşte cea mai mare răspândire comunitară. Această transmitere „nu poate fi controlată perfect, dar se atenuează progresiv", a asigurat luni epidemiologul şef al Ministerului Sănătăţii, Fernando Simon.

Spania a pus capăt pe 21 iunie celei mai stricte izolări din lume, în timpul căreia populaţia a fost obligată să rămână la domiciliu mai multe săptămâni. La această dată, autorităţile înregistrau 238 de noi cazuri pe zi şi o medie de 8 cazuri la 100.000 de locuitori, departe de statistica de la mijlocul lui iulie. 

Guvernul îşi apără măsurile adoptate, amintind că aceste cazuri cresc pe măsură ce testele se multiplică (aproape 7,5 milioane în total, 407.000

săptămâna trecută) faţă de mai mult de jumătate dintre noile cazuri sunt asimptomatice. Spitalele sunt departe de a fi copleşite şi "mortalitatea a scăzut mult", a subliniat luni dr. Simon. 

De altfel, Spania înregistra 950 de morţi pe zi în timpul vârfului primului val, faţă de 253 în total de la sfârşitul perioadei de izolare, 21 iunie, bilanţul ajungând la 28.576 de decese. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si