Klaus Iohannis: De la 1 iunie, se redeschid terasele și plajele. Se va putea circula liber în afara localităţilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că, începând din 1 iunie, se redeschid terasele, dar sunt necesare măsuri speciale: mesele la cel puţin 2 metri, cel mult patru persoane la o masă. De asemenea, se va putea merge la plajă şi vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu un număr de până la 500 de spectatori, cu respectarea regulilor de distanţare.

R.B., joi 28 mai 2020 , 14:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

”Avem şi astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă nu putem vorbi de o reducere semnificativă a epidemiei. Atenţie, atenţie, atenţie!”,a  afirmat preşedintele la începutul declaraţiei susţinute după întâlnirea cu premierul Ludovic Orban, cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu mai mulţi miniştri.

Se redeschid terasele

”Din 1 iunie câteva activităţi care au fost interzise vor redeveni posibile. Se redeschid terasele, este clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale şi acestev or fi comunicate. Mesele la cel puţin 2 metri, maxim 4 persoane la o masă şi lucrurile vor fi sub control. De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar şi aici trebuie păstrată distanţa de 2 metri între scaunele de plajă. Se reia transportul feroviar şi rutier internaţional”, a precizat Iohannis.

Devin posibile spectacolele în aer liber

Conform preşedintelui, devin posibile spectacolele în aer liber cu un număr de maxim 500 de spectactori, care trebuie aşezaţi pe scaune, control strict la intrare şi respectarea tuturor normelor de igienă.

Se elimină declarația pe proprie răspundere

Deplasările în afara localităţii vor fi libere, nu va mai fi nevoie de declaraţie la ieşirea din localitate. 

În ceea ce priveşte competiţiile sportive, se vor putea relua din 1 iunie, dar pentru sporturile care se practică afară şi mai puţin sporturi de contact. Se vor desfăşura fără spectatori. 

Cum se vor desfășura examenele naționale

”Examenele naţionale vor avea loc fizic cum au fost planificate de câteva săptămâni. Evaluarea Naţională din 15 iunie, apoi examenul de bacalaureat. Este posibil să fie copii care sunt bolanvi, să vină copiii şi la măsurarea temperaturii să se constate că au febră şi nu pot intra la examen. Trebuie să găsim o soluţie pentru ei. Se va organiza la evaluarea naţională, din 15 iunie, pentru copiii care sunt bolnavi, cu febră, care sunt izolaţi împreună cu famiilia la domiciul sau în carantină se organizează o a doua sesiune din 29 iunie”, a precizat preşedintele.

În cazul bacalaureatului, se va organiza o a doua sesiune în august. 

Apelul președintelui Klaus Iohannis

”Vă repet, dragi români, dragi tineri, copii, elevi, cu toţii vom reuşi să trecem peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanţarea, purtăm masca în spaţiile închise şi avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des. Vă doresc tuturor multă sănătate!”, a încheiat preşedintele.

Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Eroilor: "În aceste momente dificile, când suntem puşi la încercare..."

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea joi, 28 mai a.c., ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Citeste si: Klaus Iohannis, o nouă şedinţă privind măsurile de gestionare a pandemiei

Întâlnirea are loc în condiţiile în care de la 1 iunie sunt aşteptate noi măsuri de relaxare a restricţiilor impuse pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. De asemenea, urmează ca elevii din clasele a Vlll-a şi a Xll-a să revină în bănci pentru pregătirea examenelor de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat.

Citeste si: Anunțul mult așteptat a venit! Klaus Iohannis tocmai a promulgat legea. Ce se va întâmpla de la 1 iulie?

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si