VIDEO - Noile taxe și impozite, decise miercuri în coaliția de guvernare. Ce se schimbă de la 1 iulie

Coaliția de guvernare se va întâlni miercuri, 29 iulie, pentru a stabili modificările care vor fi aduse regimului fiscal. În timp ce impozitarea progresivă și taxa de solidaritate, propuse de PSD, ar putea fi amânate pentru anii viitori, majorarea unor accize și alte taxe ar putea fi aplicată încă din această săptămână, de la 1 iulie.

Author: Sorin Negru miercuri 29 iunie 2022 , 09:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

PNL va susține menținerea cotei unice de impozitare astfel încât să asigure „stabilitatea și predictibilitatea mediului de afaceri”, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă după ședința partidului liberal.

Citeste si: Cum vede PSD noul sistem fiscal. Salariile mari și pensiile speciale ar putea fi supraimpozitate

„Menținem cota unică. Nu susținem și nu avem taxare suplimentară, indiferent că vorbim de taxa de solidaritate. Deci nu avem taxă de solidaritate”, a spus Nicolae Ciucă în ședința liberalilor.

Ce majorări de taxe susțin liberalii

Liberalii au convenit mărirea accizelor la alcool și tutun, impunerea unei cote de TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr, iar impozitul pentru jocurile de noroc este propus să crească la 40%.

Citeste si: Guvernul majorează o serie de taxe de la 1 iulie. Vezi lista modificărilor

Scutirea de impozit pentru salariile din agricultură și construcții s-ar putea aplica doar până la pragul de 10.000. Pragul de scutire era până acum de 30 de mii de lei.

Marcel Ciolacu cere supraimpozitarea pensiilor speciale

Într-un mesaj transmis marți pe Facebook, Marcel Ciolacu spune că face un ultim apel către colegii din Coaliție, înainte de reuniunea de miercuri, să înțeleagă necesitatea ca România să aibă "un cadru fiscal modern și european".

"Nu putem continua cu un sistem învechit și nedrept, care produce dezechilibre economice și inechitate socială. Este un nonsens să așteptăm un progres general pentru români cu un sistem regresiv, în care cine câștigă mai mult plătește procentual mai puțin! Oricât de tare ar deranja acest lucru, pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de euro anual, trebuie supraimpozitate", a scris Ciolacu pe Facebook.

marcel ciolacu

Marcel Ciolacu, apel către colegii din coaliția de guvernare

[Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu]

Potrivit liderului PSD, trebuie taxate corect averile celor care trăiesc în lux. Statul are datoria de a-i ajuta, mai ales în această perioadă grea, atât pe angajații aflați în zona salariului minim pe economie, cât și pe pensionarii cu cele mai mici venituri, mai spune Ciolacu.

"Nu vrem taxe noi care să împovăreze mediul de afaceri, ci vrem o reașezare a sarcinii fiscale astfel încât toți românii care câștigă cinstit din munca lor să simtă că sistemul fiscal este corect. Momentan, nu avem așa ceva! De aceea, PSD nu se va opri până când nu vom realiza un sistem comparabil cu cele mai dezvoltate economii din Europa", a explicat șeful PSD.

Și mai este un subiect care trebuie lămurit în Coaliție, a declarat Marcel Ciolacu. "Este nevoie de un plan urgent pentru siguranța energetică a țării în perioada următoare. Susținem protejarea mediului, ne respectăm angajamentele pe termen lung, dar prioritatea momentului este să-i protejăm pe români! Iar, în clipa de față, adevărul crud este că nu există o strategie energetică care să răspundă urgențelor actuale", a mai spus liderul social-democrat.

Rămâne de văzut la ce puncte comune vor ajunge miercuri liderii PNL, PSD și UDMR cu privire la modificarea sistemului fiscal.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si