Nori negri peste Europa. "Ne așteaptă câteva luni dificile"

Uniunea Europeană a avertizat vineri că zona euro va intra în recesiune în această iarnă, după ce Bruxelles-ul a majorat prognozele de inflație pentru 2022 și 2023, pe fondul prețurilor ridicate la energie.

Author: Sorin Negru vineri 11 noiembrie 2022 , 18:27

recesiune

Comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Europa se cutremură sub undele de șoc economic declanșate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care au alimentat o creștere a costurilor energiei și au lovit puterea de cumpărare a cetățenilor pe întreg continentul.

Citește și: Guvernul a anunțat că o anumită categorie de români va beneficia de salarii majorate cu până la 50%. Despre cine este vorba

Potrivit Executivului UE, incertitudinea crescută și explozia prețurilor „se așteaptă să ducă” zona euro și majoritatea statelor membre ale blocului în recesiune în ultimul trimestru al acestui an.

Urmează câteva luni dificile, a avertizat vineri comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni.

Europa revine pe creștere abia din primăvară

„Scăderea activității economice este programată să continue în primul trimestru al anului 2023. Se preconizează că Europa va reveni abia în primăvară pe creștere economică”, a transmis vineri Comisia Europeană, potrivit RFI.

„Activitatea economică va fi redusă în ultimul trimestru din 2022, creșterea PIB-ului atingând 0,3% abia în 2023”, se spune în prognoza UE.

Citește și: Cum se pregătesc românii de valul uriaș de scumpiri. „ Pot trăi cam 5 ani fără să mai cumpăr nimic”

Bruxelles-ul a prezis că cea mai mare economie a UE, Germania, se va descurca cel mai rău dintre statele membre, cu o contracție de 0,6% anul viitor.

Creșterea globală a PIB-ului din zona euro pentru 2022 a fost estimată la 3,2% mulțumită rezultatelor favorabile din primele luni ale anului.

"Ne așteaptă câteva luni dificile"

Însă comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că „impactul creșterii prețurilor la energie, al inflației vertiginoase, își arată acum efectele”.
„Avem câteva luni dificile în față”, a spus Gentiloni.

Citește și: Românii, sufocați de scumpiri și în prag de iarnă. Ce s-a întâmplat cu prețurile de consum în octombrie

El a avertizat că „potenţialul pentru noi perturbări economice din cauza războiului Rusiei este departe de a fi epuizat”.

Citește și: Ciucă vorbește despre Ordonanța pe energie: Vom menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi vom asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si