Ministerul Sănătății, reacție rapidă după suspiciunea noii tulpini de coronavirus în România

Ministerul Sănătății a reacționat rapid după apariția unei suspiciuni cu privire la prezența noii tulpini de coronavirus în România. Un pacient de la Spitalu Matei Balș din Capitală a prezentat

Author: Razvan Ilie duminică 03 ianuarie 2021 , 15:26

Noua tulpină de coronavirus, confirmată abia zilele viitoare. MS: O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pe teritoriul României nu a fost confirmată până în prezent noua variantă de coronavirus depistată în Marea Britanie, a precizat, duminică, Ministerul Sănătății.

Reacția MS vine după ce, tot duminică, un reprezentant al Institutului Matei Balș a declarat că două probe de detectare ale infecției cu noul coronavirus au avut rezultate diferite față de cele cunoscute până acum.

O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR” , se spune în comunicatul Ministerului Sănătății.

Citeste si: Noua tulpină a coronavirusului ar fi ajuns și în România. Este mult mai contagioasă. Anunțul medicilor

Noua tulpină de coronavirus, confirmată sau infirmată peste câteva zile

Medicii de la Institutul Matei Balș au confirmat duminică pentru Digi24 că au descoperit virusul la un bărbat întors recent în țară. Acesta avea simptome de coronavirus, a fost testat pozitiv și s-a stabilit după analiză că este infectat cu o altă tulpină de coronavirus, care este mai contagioasă.

Purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş din Bucureşti, Cătălin Apostolescu, a anunţat că există o suspiciune privind infectarea cu noua tulpină de coronavirus, două probe analizate în laboratorul de genetică al unităţii medicale având reacţii diferite faţă de cele de până acum.

Citeste si: Arafat: În România nu vor fi discriminări față de cei care nu s-au vaccinat

Oficialul de la Matei Balș nu a precizat dacă cele două probe sunt de la un singur pacient sau de la oi, afirmând că datele exacte vor fi cunoscute la începutul săptămânii viitoare.

Noua tulpină de coronavirus, mai puțin agresivă 

”Într-adevăr, în laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate ale reacţiei de amplificare diferite faţă de cele pe care le ştiam până acum. Urmează ca în zilele următoare să se facă secvenţierea şi să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului. Nu avem date că ar exista diferenţe semnificative în manifestarea clinică faţă de vechea tulpină”, a declarat, duminică, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş din Bucureşti, Cătălin Apostolescu.

Acesta a precizat că datele concrete vor exista în zilele următoare: ”Urmează să corelăm datele de laborator cu cele clinice şi să punem lucrurile cap la cap”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si