Nu e o gluma! Un roman a creat o planta care face si cartofi si vinete. Vezi cum a fost posibil

Pasionatul de legume Vali Cucu din judetul Neamt isi trece in palmares o noua reusita. Cultivatorul roman a obtinut anul acesta o planta de cartof care a rodit si vinete.

A.S., vineri 22 iunie 2018 , 09:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Legumicultorul din Baltatesti a devenit cunoscut acum doi ani cand pe aceeasi planta a obtinut si tuberculi, dar si tomate, scrie Agrointeligenta.

Cea mai noua realizare din gradina de legume a lui Vali Cucu a atras o multime de aprecieri pe Facebook, acolo unde cultivatorul a postat fotografii cu planta de la care a obtinut atat tuberculi de cartof, cat si vinete.

Realizarea vine dupa ce anii trecuti, legumicultorul a altoit planta de cartof cu rosie. Acum a aplicat aceeasi tehnica si pentru vinete.

Reusitele au fost asigurate de faptul ca atat cartoful, cat si rosia sau vanata provin din aceeasi familie: solanacee.
incercarile lui Vali Cucu au inceput in 2015 cand a citit pe site-ul www.agrointel.ro despre un britanic care a recoltat cartofi si rosii de pe aceeasi planta.

“M-am gandit la mai multe variante pana cand am realizat ca, pentru a avea in pamant cartofi si la suprafata rosii, trebuie sa faci altoire.

Am vazut pe internet cateva persoane care incercau sa vanda seminte de rosii cartof. Din experienta va spun ca acest lucru nu e posibil”, a declarat pentru Agrointeligenta Valentin Cucu, legumicultor si pastrator de seminte de legume traditionale, din comuna Baltatesti, judetul Neamt.

Fiind un pasionat al culturilor mai putin obisnuite, legumicultorul nemtean a explicat si pentru Agrointeligenta care este secretul plantei care produce doua legume diferite.“Este vorba de o altoire simpla, care se face in V. Nu implica vreo tehnologie iesita din comun! Orice om care se pricepe o poate face. Pentru reusita culturii ai nevoie de un cartof productiv si o rosie care face fructe de marime mica spre medie.

Pentru partea superioara, merg foarte bine rosiile cherry. Este importanta alegera soiului, atat pentru cartof, cat si pentru rosii, pentru ca, cele doua plante trebuie sa consume in mod echilibrat nutrientii din sol, astfel incat soiurile alese sa produca o cantitate similara de legume”, ne-a vorbit pastratorul de soiuri vechi de legume despre importanta alegerii plantelor pentru altoire.

Acesta a subliniat faptul ca alegerea soirilor ce vor fi altoite se face in functie de rezultatele pe care doresti sa le obtii.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si