Olandezii care s-au îndrăgostit de România

Ad De Groot Vos: „Oamenii din România sunt foarte călduroși, sunt faini și aici ai spațiu, libertatea, aici poți să faci mai mult decât în Olanda, acolo e totul foarte stiff. Lipsa de organizare are și plusuri. Atunci ai mai multă libertate.”

Janeke Vos De Groot: „Lenny Kravitz zice Freedom is a state of mind și asta mai mult decât orice e o stare a sufletului...

Hai, ia, (fluieră). Hai, hai, măi! ”

Când spui Janneke și Ad de Groot Vos nu te-aștepți să-i întâlnești la Oarba de Mureș, un sat pitoresc, care n-are prea multe în comun cu Țările de Jos:

„Este o ocolire mare... Și eu sunt leneș. Ăsta este un drum de piatră și dacă ai un drum de piatră bun, bine făcut, e mai bun decât un drum cu asfalt prost.”

Citeste si: VIDEO| Au căutat visul american, dar și-au dat seama că filmele nu reflectă decât de prea puține ori realitatea. Trei tineri au întors spatele Americii și s-au întors să caute succesul în România

Neajunsurile de la sat sunt departe de-a fi un capăt de țară pentru cei doi olandezi. De altfel, când s-au mutat aici, acum 15 ani, n-aveau de niciunele, doar câțiva cai islandezi care le țin, mai mereu, companie.

Graiul românesc, atât de diferit de cel nativ, l-au învățat din mers:

Janeke Vos De Groot:   „Zicem: Hai, bă, hai, bă... Hai, la tati, cum zice și vecinul... Și atunci vine în galop. Foarte frumos, da.”

„Ăsta e calul meu de călărit, Stela, pentru că are o stea pe cap. E iapă și a avut deja un mânz, dar de acum 4 ani, și il cheamă Ștefan.”

Au renunțat la tot pentru o nouă viață în România

Janekke are 58 de ani, iar soțul ei, 63, iar dragostea de viață pe care o emană au dobândit-o grație setei de cunoaștere. Amândoi aveau job-uri stabile în țara de baștină, însă pe colinele Mureșului și-au împlinit visul de-o viață: o mică fermă, unde să muncească, în tihnă, de dimineață până seară! 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

„Am spus în prima dimineață, noi putem să trăim aici și după 4 zile, am spus, da putem. Am vândut casa din Olanda, tot... și ne-am mutat aici, am cumpărat pământ și am aflat că fermierii de aici sunt altfel decât alți fermieri.” 

Nu le e rușine cu toaleta din fundul curții, marea stigmată a românilor de la țară, ba chiar se mândresc cu ograda bătrânească, dar atât de primitoare: 

„Are suflet! Și atunci am zis, na bine. E mică, dar numai pentru noi și cinci câini...”

În țara unde s-au născut, el era software specialist, iar ea, o cunoscută jurnalistă de televiziune și scriitoare îndrăgostită de pictură. Pe sobă au mic ventilator despre care spun, glumind, că le aduce aminte de morile de vânt de-acasă.

„Nu au baterie, nimic, dar fac curent de la căldură...

” 

Străinii s-au lipit repede de sufletul localnicilor, care au văzut în ei, oameni calzi și buni:

„Sunt oameni minunați, nici nu știu cum să îi descriu, încă îmi vine să plâng.”

Comunitatea s-a arătat vulnerabilă, cu toate lipsurile ei:  

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Janeke Vos De Groot: „Nu au apă de băut, pur si simplu nu au, de la fantana dar nu prea e, dar mereu zice spalati-va pe maini la tv, dar cu ce? Ca nici nu e retea de apă si apa este o necesitate pentru viata. Este de bază.”  

Când au aflat că în zonă există doar un aro vechi pe post de mașină de pompieri, olandezii au cumpărat una nouă pentru întreaga comunitate. Pentru ajutor, n-au apelat la autoritățile noastre, ci s-au bizuit pe prietenii de la mii de kilometri distanță:

Ad De Groot Vos:  „Am rezolvat să cumpărăm un patru ori patru cu pompă de presiune, să facem din puțină apă, mai multă.”

Kovacs Ferenc, pompier:  „S-au implicat maxim pentru noi. Au făcut posibilă achiziția mașinii, s-au implicat și pompierii din Olanda cu care ținem legătura, diferența e de la cer la pământ. Aia e de uzeu, asta e mai rapidă, dotată la maxim”

Cu toate neajunsurile, n-ar mai pleca vreodată! În 15 ani, străinii par să fi ajuns să ne iubească țara mai mult decât o fac conducătorii ei.

Ad De Groot Vos: „De ce România e frumoasă? Acum e ceață și nu se vede, dar are dealuri, munte, natură, istorie, are... clădiri frumoase, monumente. România este o țară bogată, au tot! Au tot! Dar nu au grija de popor...”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si