"Nu te duci să îți bei banii la cârciumă". Premierul Orban, explicație halucinantă despre înghețarea salariilor profesorilor UPDATE

Schimbare de ultima oră în planurile Guvernului privind creșterea salariilor profesorilor. Măsura ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, dar nu este prevăzută în proiectul de rectificare bugetară care urmează să fie adoptat vineri de Guvern. Premierul Orban a declarat vineri: Dacă îți scad veniturile, "nu te duci să îți bei banii la cârciumă". La începutul ședinței de guvern, premierul a venit cu o serie de precizări, spunând că a fost înțeles greșit (vezi video mai jos)

R.I., vineri 14 august 2020 , 16:18

Premierul Ludovic Orban despre salariile profesorilor
Declarație neinspirată a premierului Orban cu privire la înghețarea salariilor profesorilor până la 1 septembrie 2021
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ludovic Orban a declarat vineri, referitor la amânarea cu un an a creșterilor salariale ale profesorilor, că a fost necesară această măsură pentru că banii prevăzuți inițial în buget pentru creșterea salariilor trebuie folosiți pentru alte cheltuieli.

Salariile profesorilor rămân înghețate  până la 1 septembrie 2021, conform  proiectului de OUG  pus în dezbatere publică joi seara și care va fi dezbătut în ședința de Guvern de vineri. 

Citeste si: Guvernul îngheață salariile profesorilor, deși urma să le majoreze de la 1 septembrie

Declarație neinspirată a premierului Ludovic Orban

Premierul Orban a făcut, vineri, o comparație neinspirată între suplimentarea banilor acordați sistemului de educație și "băutul la cârciumă":

„Uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza legată de creșterea economică, care este o scădere de 3,8%. Când îți scad veniturile, e ca într-o familie. Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să îți bei banii la cârciumă", a spun prim-ministrul.

Citeste si: România, focarul nr. 1 de coronavirus în Europa

"Banii au fost prevăzuți în buget, dar între timp avem o altă categorie de cheltuieli care sunt absolut necesare.

Față de bugetul inițial în Sănătate a fost nevoie de o creștere de aproximativ 9 miliarde de lei pentru a face față provocărilor generate de epidemie”, a mai explicat premierul.

Premierul Orban revine asupra declarației inițiale

La începutul ședinței de Guvern de vineri, premierul Orban a ținut să precizeze că declarația sa a fost scoasă din context. 

"Aș vrea să spun câteva lucruri pe care să le audă și românii.

Din păcate, unii care nu sunt foarte atenți la afirmațiile mele au încercat să răstălmăcească o declarație de-a mea. Întotdeauna am respectat profesorii, cadrele didactice. După părinți, sunt oamenii pe care i-am iubit și respectat cel mai mult și care au contribuit cel mai mult la formarea mea"

Premierul spune că nu a fost vorba despre o afirmație ofensatoare la adresa cadrelor didactice. "Este un lucru contrar atitudinii pe care am avut-o față de cadrele didactice, față de dascăli, pe care, repet, îi respect.

Faptul că nu putem de la 1 septembrie să ne permitem să facem creștere anticipată se datorează situației bugetare și sunt convins că mulți dascăli vor înțelege acest lucru", a mai spus Ludovic Orban. 

Ministrul de Finanțe: Există un context de înrăutățire a datelor economice

Amânarea creșterii salariale are loc fără să fie anunțată, cu doar 17 zile înaintea intrării în vigoare a legii.

Cadrele didactice ar fi trebuit să primească de la 1 septembrie 2020 restul creșterilor salariale până la grila prevăzută de Legea 153/2017.

Deficitul bugetar este estimat să crească în acest an de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB, cinci puncte procentuale fiind legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Citeste si:   Prognoza meteo. Cum va fi vremea în weekend

Florin Cîţu a subliniat că rectificarea prezentată este doar o propunere, care va merge vineri în şedinţa de guvern pentru a fi aprobată, adăugând că dinamica economiei în 2020 a fost reestimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

"La această rectificare, Comisia Naţională de Prognoză a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracţia pe care o estimează Comisia Europeană pentru acest an este de 3,8%, faţă de o contracţie de 1,8%. Cele două puncte procentuale vin exact din cele două luni în care economia a fost închisă. Aceasta înseamnă bineînţeles că şi PIB-ul nominal iniţial estimat a fost redus şi acesta înseamnă bineînţeles că există un impact asupra veniturilor. Deci, de aici pornim cu rectificarea bugetară, de la acest context de înrăutăţire a estimării pentru dinamica economiei României în 2020", a mai spus Florin Cîţu.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Surpriză de proporții la Survivor România 2021! Un nou concurent intră în competiție!... Surpriză de proporții la Survivor România 2021! Un nou concurent intră în competiție! Despre ce fotbalist celebru este vorba?
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
spotmedia.ro
USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii
b1.ro
Liviu Dragnea, ELIBERAT din închisoare? Vestea pe care o aștepta fostul șef al PSD Liviu Dragnea, ELIBERAT din închisoare? Vestea pe care o aștepta fostul șef al PSD
infoactual.ro
Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers
infoactual.ro
Nostradamus a prezis. Schimbări zguduitoare pentru toată planeta! Viitorul pare... Nostradamus a prezis. Schimbări zguduitoare pentru toată planeta! Viitorul pare înfricoșător
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si