O epavă a unui vas roman descoperită în estul Mării Mediterane, considerată cea mai mare de acest fel găsită vreodată în zonă

O epavă a unui vas roman, încărcat cu amfore folosite pentru transportarea vinului şi a uleiului de măsline, a fost descoperită în estul Mării Mediterane şi este considerată cea mai mare de acest fel găsită până acum în zonă.

Author: M.A. marți 17 decembrie 2019 , 09:25

O epavă a unui vas roman descoperită în estul Mării Mediterane, considerată cea mai mare de acest fel găsită vreodată în zonă
O epavă a unui vas roman, încărcat cu amfore folosite pentru transportarea vinului şi a uleiului de măsline, a fost descoperită în estul Mării Mediterane şi este considerată cea mai mare de acest fel găsită până acum în zonă.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ea a fost datată de arheologi 100 î.e.n.- 100 e.n. şi clasificată ca cea mai mare ambarcaţiune din această perioadă găsită în estul Mării Mediterane, potrivit CNN.

Epava are 35 de metri lungime şi ducea 6.000 de amfore. A fost găsită la o adâncime de 60 de metri, în timpul unui studiu întreprins de-a lungul coastei insulei Kefalonia, aflată în vestul Greciei, în Marea Ionică.

Studiul, finanţat printr-un program al Uniunii Europene, a fost făcut de reţeaua Oceanus de la Universitatea din Patras, folosindu-se tehnici de inteligenţă artificială.

Aceasta este a patra cea mai mare epavă din perioada romană găsită în Marea Mediterană şi are o „importanţă arheologică semnificativă”, potrivit lui George Ferentinos de la Universitatea din Patras, care a publicat informaţii despre descoperire împreună cu nouă colegi în Journal of Archeological Science.

„Cargo-ul cu amfore se află în stare bună şi epava are potenţialul de a livra multe informaţii despre rutele vaselor, comerţ, păstrarea amforelor şi construcţia navelor în perioada respectivă”.

Cele mai multe dintre vasele din acea vreme aveau o lungime pe jumătatea acestuia.

Ambarcaţiunea- a cărei reproducere se află în Ionian Aquarium din Lixouri (Kefalonia)- este al patrulea vas roman găsit în zonă.

Citeste si: Fata de 11 de ani din Caracal care a dispărut a fost găsită!

Citeste si: Peste 50 de percheziţii în Bucureşti şi în cinci judeţe, într-un dosar de contrabandă cu tutun

Citeste si: Ea e fiica primei victime a Revoluției din 89 de la Timișoara! Ioana avea 12 ani și a fost și ea rănită ”Am rămas singură în picioare, cu haina găurită peste tot”

Potrivit

arheologilor, Fiskardo- port aflat în apropierea locului în care a fost descoperită şi singurul sat al insulei care nu a fost distrus în Al Doilea Război Mondial- era o oprire importantă în rutele comerciale romane.

Ferentinos a declarat pentru CNN că extragerea epavei este „foarte dificilă şi costisitoare”. Astfel, cercetătorii au în plan să recupereze o amforă şi, folosind tehnicile ADN, să afle dacă a conţinut vin, ulei de măsline, nuci, grâu sau orz.

Apoi, vor căuta finanţare pentru a include epava într-un circuit de scufundări.

În timpul studiului realizat în 2013 şi 2014, în zonă au fost găsite şi trei epave „aproape intacte” din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Vezi online serialul "Hercai" subtitrat in limba romana - Episodul... Vezi online serialul "Hercai" subtitrat in limba romana - Episodul 59, sezonul 1, miercuri, 23 iunie 2021 - VIDEO. Reyyan, in pericol de moarte!
spotmedia.ro
Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie.... Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie. În loc să plătești în plus, ai putea economisi sute de lei!
spotmedia.ro
Un urs a învățat să spargă mașini și acum nu se mai oprește din infracțiuni (Video) Un urs a învățat să spargă mașini și acum nu se mai oprește din infracțiuni (Video)
b1.ro
Informaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a... Informaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a...
infoactual.ro
De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume! De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume!
infoactual.ro
Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si