O stație de metrou supraterană va fi construită între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a semnat marţi contractul de finanţare privind edificarea unei staţii de metrou la nivel suprateran situată între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură, contract de 214,88 milioane lei, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Author: Andreea Bolocan marți 15 decembrie 2020 , 21:36

statie de metrou supraterana metrorex lucian bode proiect nou
O stație de metrou supraterană va fi construită între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură[Sursa foto: stirileprotv.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Procedurile de derulare si urmărire a contractului se execută de către Primăria Sectorului 4, iar Metrorex asigură asistenţa tehnică.

”Astăzi, 15 decembrie 2020, ministrul Lucian Bode a semnat, la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, contractul  de finanţare privind 'Edificarea unei staţii de metrou la nivel suprateran situată între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură'. Acest proiect este în concordanţă cu Strategia de Dezvoltare a reţelei de metrou şi a făcut obiectul mai multor analize, atât la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, cât şi la nivelul Consiliului General al Primăriei Capitalei, al Consiliului Judeţean Ilfov şi al Primăriei Sectorului 4. Aceste analize s-au concretizat în anul 2019 când a fost semnat Protocolul pentru obiectivul de investiţii, încheiat între Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (în calitate de administrator), concedentul imobilului aferent obiectivului de investiţii- Metrorex  şi Primăria Sectorului 4, cu avizul Consiliului General al Primăriei Capitalei”, a informai ministerul.

Proiectul valorează 214,88 milioane de lei

Valoarea totală este de 214,88 milioane lei, din care valoarea totală eligibilă, finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 179,97 milioane lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 152.97, milioane lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 26,99 milioane lei va fi finanţată din bugetul AM POIM).

Finanţarea nerambursabilă este alocată din  cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 1 ”Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a metrou-lui”, Obiectiv specific 1.4 ”Creşterea gradului de utilizare a transportului cu metroul în Bucureşti – Ilfov.

”Am semnat astăzi acest contract de finanţare încheiat între MTIC şi Metrorex pentru că îmi doresc o dezvoltare a proiectelor de infrastructură, dar şi o dezvoltare a metroului bucureştean. Faptul că am găsit sursa de finanţare, din fonduri europene nerambursabile, este cu atât mai îmbucurătoare, cu cât vine şi în concordanţă cu strategia noastră de a implica autorităţile locale în astfel de proiecte. Iată că se poate, după ce am aplicat acest concept la nivelul CNAIR, în cazul unor centuri ocolitoare pe care le-am dat autorităţilor locale, venim acum şi către Metrorex. Dezvoltarea reţelei de metrou are în vedere o extensie şi dincolo de Şoseaua de Centură, astfel încât să putem pune în practică strategia noastră de mobilitate urbană din zona Bucureşti-Ilfov”, spune ministrul Lucian Bode.

Obiectivul general al proiectului „Edificarea unei staţii de metrou la nivel suprateran situată între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură” vizează creşterea gradului de accesibilitate la reţeaua de transport cu metroul în zona de Sud a Municipiului Bucureşti, prin extinderea magistralei M2 cu o staţie supraterană, în apropierea şoselei de centură.

Citeste si: Poți conduce cu semnele de începător chiar dacă ți-ai luat permisul în urmă cu mai mulți ani?

Citeste si: Incendiu de ultima oră la Centrala Nucleară de la Cernavodă. De la ce a pornit totul

55 de luni durează construirea stației

Prin acest proiect, ce are ca termen de implementare 55 luni, se doreşte  extinderea reţelei actuale de metrou prin construirea unei noi staţii supraterane la standarde europene şi îmbunătăţirea infrastructurii existente prin prelungirea liniei existente cu 1,6 km de cale de rulare, conducând astfel la creşterea ponderii de călători transportaţi cu metroul şi, totodată, reducerea timpului petrecut în trafic pentru tranzitarea oraşului ca urmare a implementării proiectului.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si