Vinzarile de jucatori din ultimii ani i-au facut pe unii suporteri sa afirme ca la Craiova se cistiga bani din fotbal. Asta este un neadevar. Pina la 31 decembrie 2016, actionarii au adus de acasa 12 milioane de Euro pentru renasterea Stiintei.  Intre 1 ianuarie 2017 si 31 decembrie 2017 clubul a generat un profit de 678.000 De Euro. Asta inseamna ca la 31 decembrie 2017 deficitul net al Universitatii Craiova era de 11.3

milioane de Euro (date publice de pe site-ul ministerului de finante). Cam atit au adus de acasa actionarii pina la inceputul acestui an.

Bugetul clubului a fost comunicat in mod transparent – 8 milioane de euro pe sezon. Cum de la TV si din bilete vin cam 4-5 milioane de Euro, inseamna ca in jur de 3-4 milioane de Euro DEFICIT pe sezon trebuie acoperite din sponsorizari si vinzari de jucatori.  Deci daca vinzi jucatori de 5 milioane, s-ar putea investi in achizitii maxim 2 milioane doar ca sa supravietuiesti. Asta e realitatea economica.

Cit a scos clubul din vinzari de jucatori in aceasta vara? De ce trebuie sa periclitam viitorul economic al clubului aruncind toti banii pe achizitii?

Cifrele publice sint: 850.000 pe Gustavo, 2.65 milioane de Euro pe Baluta si 2 milioane de Euro pe Screciu.

In total: 5.5 miilioane de Euro. Citi bani au intrat de fapt in visteria clubului? Nu stim – dar suma cu siguranta este mai mica. Se spune ca s-ar fi platit procente fostelor cluburi ale unori jucatori vinduti. Sa zicem ca 5 milioane de Euro au intrat in contul clubului. Din 5 milioane, iti trebuie 3 milioane ca sa echilibrezi bugetul pe campionatul in curs. Asa ca mai ramii cu 2 milioane de Euro.
Din aceste 2 milioane, probabil ca s-au cheltuit deja cam 1.2 – 1.3 milioane pe Cicaldau, Mirko si Donkor: sume de transfer, prime de instalare, comisioane la impresari. Deci mai ramine un surplus de 700.000 de Euro in aceasta vara – ii arunci pe toti pe achizitii, sau ii pastrezi pentru zile negre? Noi i-am pastra pentru zile negre pentru ca fotbalul e un mediu de business volatil: cumperi jucatori care nu confirma, jucatori de valoare se pot accidenta grav si nu ii mai poti vinde, echipa nu merge si vin mai putini spectatori la stadion etc.

Multi fani ai Craiovei vor cu orice pret achizitii peste achizitii. Este asta o strategia viabila din punct de vedere economic?

Exista o obsesie a tranferurilor pentru unii fani ai Craiovei. De ce? Acum un an si jumatate mediul online era innebunit dupa Bucurica. Baiatul a venit la Craiova, s-au cheltuit bani pe el, dar n-a confirmat.

Achizitiile multe si scumpe nu garanteaza performanta – exemplul FCSB este cel mai la indemina. Noi credem ca o atitudine echilibrata – 2-3 achizitii, plus 1-2 promovari din curtea proprie, plus 1-2 jucatori depistati prin ligile inferioare (acolo l-am descoperit pe Bancu) ar reprezenta o strategie de succes. Craiova nu este FCSB, unde un oier arunca cu bani cind vrea.

Calculele sint simple: daca vrem achizitii de 3 milioane de Euro, insemna ca trebuie sa intre in club cam 7 milioane de Euro NET din vinzari de jucatori: 3 milioane pentru a acoperi deficitul din buget, 3 milioane pentru achizitii plus 1 milion bani pentru zile negre. 

Precizarea „NET” este importanta pentru ca sumele publice din vinzari de jucatori sint mai mari decit ceea ce intra NET in club  (se scad comisioanele la impresari, TVA, procente pentru alte cluburi etc.).

Cum ne comparam la capitolul vinzari/achizitii cu Iasi, Dinamo, Viitorul si FCSB? Universitatea Craiova a investit cei mai multi bani din Romania in achizitii in aceasta vara

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

FCSB a vindut jucatori de peste 4 milioane de Euro: Alibec, Budescu (principalul om de atac), Gaman. S-au bagat 10% din banii incasati pentru aducerea lui Qaka (Morutan fusese achizitionat cu mult inainte).

Dinamo a vindut vagoane de jucatori in ultimii ani, a incasat sume mari de bani, dar nu a cumparat pe nimeni. Si totusi echipa are un inceput bun de campionat!

Iasi are un inceput bun de campionat, desi a pierdut 3 oameni de baza la constructie si in atac: Platini, Jo si Qaka. In meciul de la Craiova, echipa lui Stoican a jucat practic cu garda veche a echipei, din care au lispit cei 3 oameni de baza. Daca Stoican poate, Mangia de ce nu poate?

Viitorul a vindut jucatori de 2 milioane de Euro (doi titulari de baza: Ganea si Cicaldau) si a investit 100.000 de Euro in transferuri. Echipa lui Hagi cu Vitesse in EL saptamina trecuta:

Cojocaru – D. Lopes, Ţîru, Mladen, de Nooijer – V. Achim, T. Băluţă, Vînă – I. Hagi, Drăguş, Măţan (Viitorul a facut 2-2 practic cu garda veche a echipei, minus cei doi titulari vinduti in vara).

Echipa lui Hagi luni seara, la meciul cu Chiajna:

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Buzbuchi – V. Ghiţă, Luchin, Hodorogea, Boboc – V. Ciobanu, Artean, P. Iacob – Al. Stoica, Voduţ, Măţan

Hagi a introdus 10 jucatori noi la Chiajna (in comparatie cu meciul de EL cu Vitesse), si a facut un joc bun, obtinind un egal. Repetam, 10 jucatori noi – pe cind Craiova pierdut doar 2 titulari in aceasta vara si are un inceput de sezon slab. Viitorul se descurca fara 2 titulari cu Vitesse in EL, iar Craiova abia respira fare 2 titulari. Nu cumva asta tine si de antrenori?

Concluzii dureroase: isteria transferurilor e artificiala. Antrenorii si jucatorii nu performeaza la nivelul asteptat in acest debut de sezon. CITESTE CONTINUAREA PE CRAIOVA-MAXIMA.RO


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si