Octavian Jurma, semnal de alarmă despre noile restricții de sărbători: ,,Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem"

În mai puțin de 3 săptămâni, în România, varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 ar putea provoca 10.000 de cazuri zilnic, potrivit medicului Octavian Jurma. „Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem și apoi ne mirăm de dezastrul lăsat de furtună”, declară acesta.

Author: Alexandra Costea sâmbătă 11 decembrie 2021 , 12:32

Octavian Jurma, semnal de alarmă despre noile restricții de sărbători: ,,Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem"

Octavian Jurma, semnal de alarmă despre noile restricții de sărbători: ,,Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem"

[Sursa foto: arhivă]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Epidemiologul Octavian Jurma se teme că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 nu este chiar atât de blândă cum spera și dă ca exemplu provincia Gauteng din Africa de Sud, unde bilanțul deceselor a crescut la 1-2 săptămâni după curba internărilor (care la rândul sau e la 1-2 săptămâni în urma infectărilor).

„Așadar, avem în săptămâna 47 o creștere mai mult decât dublă a numărului de spitalizări, urmată în săptămâna 48 de o creștere mai mult decât dublă a numărului de decese. În această săptămâna (S 49) observăm o creștere importantă a numărului de decese care a depășit deja numărul de decese de săptămâna trecută. Doar astăzi (vineri, 10 decembrie 2021) numărul de decese a crescut de la 54 la 75 de dimineață până seară.

Dacă comparăm aceste 21 decese adăugate în jumătate de zi (din săptămâna 49), cu cele 21 de decese de acum două săptămâni (săptămâna 47), optimismul începe să pălească.

Nu e prima dată când o nouă versiune a SARS-CoV-2 este subestimată mai ales în discursul politic la debutul valurilor, tocmai pentru că durează 3-4 săptămâni de la creșterea infectărilor până la creșterea deceselor. Acesta este motivul pentru care e bine să ne grăbim cu măsurile de prudență când avem în față o versiune nouă și să amânăm etapele de relaxare până când avem suficiente date pentru a fi siguri că ne putem relaxa în siguranță” a scris Jurma.

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

Citeste si: Bilanț coronavirus 11 decembrie 2021. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat sub 1.000 de cazuri noi

,,Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem"

Conform acestuia, în țara noastră conceptul de relaxare în siguranță nu face parte din vocabularul politic:  „noi nu reacționăm la ceea ce vine, ci la ceea ce a trecut. Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem și apoi ne mirăm de dezastrul lăsat de furtună. Prin urmare noi ne-am grăbit să adoptăm măsurile de relaxare înainte să aflăm cât de periculoasă este varianta Omicron.

Dacă valul 5-Omicron se dovedește la fel de grav în România ca valul 4-Delta, o să avem nevoie de 3 săptămâni de creștere cu minim 50% pentru a începe să luăm măsuri. Să sperăm că pregătim de pe acum aceste măsuri, pentru că dacă plecăm de la un platou de 500 de cazuri noi pe zi, o să ajungem cu varianta Omicron la 10.000 de cazuri pe zi în mai puțin de 3 săptămâni și o să auzim iarăși <dacă știam, altfel făceam, dar de unde să știm> și <noi v-am lăsat să va relaxați, dar voi sunteți de vină că v-ați relaxat>".

Vestea bună pe care a dat-o medicul Octavian Jurma este că suntem noi cei care decidem în mare măsură dacă facem parte din valul 5 sau nu: „masca, vaccinarea, distanțarea, igiena și testarea rămân uneltele care îți măresc de sute de ori șansele de a ieși cu bine și din valul 5”.

Citeste si: „S-a chinuit!” Văduva artistului a rupt tăcerea despre moartea lui Nosfe și a dezvăluit ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele sale clipe!- kfetele.ro

Citeste si: Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea- radioimpuls.ro

Citeste si: Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Țara noastră se află în în zona verde


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si