Comitetul Național pentru Situații de Urgență a acceptat în cadrul ședinței de vineri, 10 decembrie 2021, Hotărârea numărul 113 pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Așadar:

Pe lista țărilor din  zona roșie  au intrat: Finlanda și Liban.
Iar pe lista țărilor din  zona galbenă   au intrat:

  • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Armenia, Dominica, Maldive și Singapore;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Polinezia Franceză.

Citeste si: Alertă în România: 6 cazuri probabile şi 5 cazuri suspecte de infectare cu varianta Omicron

Cine face excepție de la măsura carantinării

Totodată, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, vineri, excepţii de la măsura carantinării persoanelor care vin în ţară cu ocazia sărbătorilor. Excepțiile îi vizează pe cei care au de susţinut examene, dacă prezintă rezultatul unui test PCR, dar şi pe angajaţii vaccinaţi din sistemul de apărare sau de ordine publică, dacă sunt vaccinaţi, şi vin în interes profesional.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Citeste si: Efectul Omicron într-o țară din Africa. Record de infectări, dar număr foarte mic de decese

Care sunt principalele prevederi

1. Modificarea HCNSU 111/2021 privind regulile de aplicare a măsurii carantinei asupra  persoanelor care sosesc în România, valabile în perioada10.12.2021- 08.01.2022, în sensul:

  • introducerea testului RT-PCR pentru- exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenţilor, cetăţenilor români sau cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în afara României care au de susţinut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unităţi/instituţii de învăţământ de pe teritoriul ţării ori se deplasează pentru activităţi legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum şi însoţitorii acestora în situaţia în care sunt minori;
  • exceptarea de la măsura carantinei a angajaţilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională care se întorc în România de la activităţi desfăşurate în interes profesional în afara ţării din statele terţe dacă sunt vaccinaţi ori au trecut prin boală.
  • reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală care sosesc în România din statele terţe fără test RT-PCR.
  • eliminarea posibilităţii de a ieşii din carantină în a 10 zi dacă efectuează test RT-PCR in a 8 zi

Citeste si: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat sub 1.000 de cazuri noi de COVID-19


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si