Olena Zelenska: Femeile din Ucraina mor apărându-și copiii, în timp ce agresiunea rusă a devenit un show TV convenabil pentru întreaga lume

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, aflată la New York, la Adunarea generală a ONU, a vorbit despre situația femeilor ucrainene în timpul războiului declanșat de Rusia lui Vladimir Putin.

Author: Sorin Negru joi 22 septembrie 2022 , 22:11

olena zelenska

Olena Zelenska, la New York

[Sursa foto: president.gov.ua]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În timpul vizitei sale la New York, Olena Zelenska, a participat la summit-ul global HeForShe și la forumul Women in Conflict din cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Soția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre situația femeilor ucrainene în condiții de război.

"Femeile ucrainene au cel mai mult nevoie de victorie. Spun asta după ce am găsit familii întregi ucise de Rusia în Izium, recent eliberat. Angajații serviciului de urgență și polițiștii care exhumează cadavrele plâng pentru că este imposibil de rezistat. De aceea femeile din Ucraina nu au nevoie de „pace” abstractă, au nevoie de victorie asupra răului care a făcut-o. Pentru ca aceasta să nu mai poată ucide niciun copil, nicio mamă", a declarat Olena Zelenska.

Mesajul lui Zelenska după atrocitățile din zona Harkov

Olena Zelenska cerut lumii să sprijine femeile ucrainene. Ea a subliniat importanța sprijinului psihologic pentru femeile care au suferit violențe din partea soldaților ruși:

„Potrivit psihologilor, o femeie care a suferit violență poate depune mărturie doar atunci când se simte complet în siguranță. Așa că trebuie să creăm o astfel de siguranță pentru femeile noastre. Pentru ca ele să simtă că în sfârșit pot vorbi și să fie auziți. S[ simtă că nu există nicio amenințare sau condamnare", a completat Prima Doamnă a Ucrainei.

„Femeile din Ucraina erau la fel ca voi. Aveau planuri și o viață normală. Și acum se luptă să reziste, să trăiască. Da, sunt eroi, dar trebuie să fie? Este normal în lumea în care vrem să trăim ca o femeie să moară eroic, acoperindu-și copiii? Ar trebui să continue agresiunea rusă, devenind o emisiune TV convenabilă pentru întreaga lume? Nu este o întrebare retorică. Cred că toți cei care au empatie știu răspunsul”, a precizat Olena Zelenska.

Prima Doamnă a Ucrainei a depus flori la monumentul atacului terorist din 11 septembrie 2001, World Trade Center din New York:

"Inegalitatea se simte și mai acut în vremuri tulburi"

În timpul discursului său la summit, Olena Zelenska a precizat că este necesar să vorbim despre egalitatea între bărbați și femei chiar și în secolul XXI.

"În vremuri tulburi, inegalitatea se simte și mai acut. Războiul scoate nervozitatea la vedere. Așa că întreb întreaga lume: dacă ești angajator, ce uși le vei deschide femeilor ucrainene care au fost nevoite să-și părăsească țara? Le veți oferi un loc de muncă decent plătit?

O altă întrebare pusă de Olena Zelenska: "Dacă sunteți ofițer de poliție, cum veți răspunde la violența și exploatarea femeilor migrante? Le puteți împiedica să devină victime ale traficului de persoane? Le puteți proteja ca cetățeni ai țării tale? Dacă ești rezident local, ai puterea să ajuți o femeie refugiată? Un copil refugiat? Empatia și răbdarea ta vor fi suficiente până când se vor putea întoarce într-o Ucraina pașnică? Răspunsul tău este foarte important. Pentru că este vorba despre egalitate aici și acum", a spus Olena Zelenska.

Olena Zelenska s-a întâlnit la New York și cu directorul executiv al "ONU Women", Sima Bahous.

S-a discutat despre necesitatea și relevanța dezvoltării în continuare a rețelei de adăposturi pentru femei și a pregătirii specialiștilor care să lucreze în acestea.

„Războiul se va adăuga la problemele cauzate de violența domestică și de gen. Am cerut ONU Women să se alăture rezolvării problemei infracțiunilor  de violență sexuală din partea armatei și să o mențină sub controlul lor. Trebuie să creăm condiții pentru ca femeile noastre să se simtă în siguranță, iar apoi ele vor începe să depună mărturie”, a spus soția președintelui Zelenski.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si