Organizația Națiunilor Unite a publicat un raport cu privire la schimbările climatice. 

Șeful ONU, Antonio Guterres, atrage atenția că ne îndreptăm către un adevărat dezastru climatic. El mai spune că documentul conține și un „ghid de supraviețuire pentru omenire”

Citește și: VIDEO- Valentina Pelinel, secretul fericirii

Oficialul spune că încălzirea globală ar putea cauza un dezastru colosal dacă nu se vor lua de urgență măsuri radicale. 

„Numărătoarea inversă a început.  Omenirea merge pe gheaţă subţire, iar stratul se topeşte rapid , a declarat șeful ONU.

Ce impact au schimbările climatice?

ONU insistă ca toate țările să atingă obiectivul de zero emisii nete de carbon, în următorul deceniu. În acest mod, efectul de seră ar putea fi ținut sub control.

Citește și: VIDEO- Aplicația ChatGPT ne fură joburile

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o atingă- wowbiz.ro

„Această oportunitate este o fereastră care se poate închide rapid", arată raportul ONU.

Până în 2030, temperatura medie a Pământului ar putea creşte cu peste 1,5 grade Celsius faţă de reperul stabilit de specialişti. Lumea deja s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius, comparativ cu nivelul de referinţă.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Un român ca un tezaur

Raportul subliniază impactul semnificativ pe care schimbările climatice îl au deja asupra lumii și explică faptul că acestea se vor înrăutăți.

Se pare că concentrațiile de CO2 (n.r. dioxid de carbon) în atmosferă sunt cele mai mari din ultimele două milioane de ani. În plus, lumea s-a încălzit excesiv, cu mult peste temperaturile existente acum 125.000 de ani. 

Citește și: VIDEO- Investiții și locuri de muncă pe bandă rulantă în Oradea

Cum putem evita dezastrul climatic?

În document se sugerează faptul că exploatarea energiei curate și a tehnologiei ne-ar putea ajuta să evităm dezastrul climatic. Oamenii de știință din domeniul climatic au avertizat că un obiectiv cheie privind temperatura globală va fi cel mai probabil ratat. Astfel că, documentul semnat savanți prezintă modul în care reducerea rapidă a consumului de combustibili fosili poate evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, potrivit BBC.

Citeste si: Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei doi concurenți: „Eu mă gândeam ca după ce se află chestia asta să încerc să plec acasă.”- kfetele.ro

Citeste si: Câţi bani a încasat Babasha la concertul Coldplay?! Invitatul trupei britanice lămureşte orice speculaţie: "Sunt niște idioețenii foarte mari"- radioimpuls.ro

Citește și: Încă un cutremur a lovit Oltenia! Ce magnitudine a avut seismul

Autorii documentului afirmă că sunt optimişti în privinţa faptului că se pot realiza rapid schimbări semnificative, subliniind scăderile masive ale preţului energiei produse din energie solară şi eoliană.

Mai mult decât atât, ei mai susțin că schimbările obiceiurilor consumatorilor în ceea ce privește alimentația, risipa de alimente și trecerea la transporturi cu emisii reduse de carbon pot duce, la un moment dat, la reduceri semnificative ale emisiilor din multe sectoare.

Citește și: VIDEO- Găina de mătase japoneză, o afacere pentru români

Pe lângă cele menționate, va fi necesară utilizarea pe scară largă a tehnologiei de eliminare a dioxidului de carbon. Potrivit oamenilor de știință, în acest fel s-ar putea readuce temperatura Pământului sub control, iar încălzirea să revină sub 1,5 grade Celsius.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si