Specialiștii susțin că persoanele infectate cu COVID-19 pot elibera particule și picături de fluide respiratorii, care conțin virusul SARS CoV-2 în aer, atunci când expiră și nu numai. Astfel că, omicron se poate transmite de la o persoană la alta, fără a intra în contact.

Cum explică experții acest lucru

Picăturile sau particulele de aerosoli variază într-o gamă largă de dimensiuni – de la vizibil la microscopic.

Odată ce picăturile și particulele infecțioase care poartă virusul și transmit infecția sunt expirate, acestea se deplasează cu ușurință către alte persoane.

Astfel încât, în spațiile închise, picăturile și particulele foarte fine continuă să se răspândească prin aer și transmit infecția. 

Deoarece COVID-19 se transmite prin contactul cu fluidele respiratorii purtătoare de virus infecțios SARS-CoV-2, o persoană poate fi expusă de la o altă persoană infectată care tușește sau vorbește în apropierea ei. De asemenea, poate fi expusă prin inhalarea particulelor de aerosoli răspândite de persoana infectată la o anumită distanță.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Procentul probelor cu noua tulpină Omicron a urcat la 100%. E posibil ca România să fi atins imunitatea de turmă

Inhalarea virusului în aer poate avea loc la distanțe mai mari de 2 metri

Mai mult decât atât, particulele pot rămâne în aer după ce persoana infectată a părăsit camera – ele pot rămâne în aer ore în șir în unele cazuri.

Deși riscul de infecție prin inhalarea particulelor purtătoare de virus scade în general odată cu distanța față de persoanele infectate, unele circumstanțe cresc riscul de infecție:

 

  • atunci când sunteți într-o cameră închisă, în special în medii în care ventilația este inadecvată
  • în timpul activităților care cresc emisia de fluide respiratorii, precum strigatul, cântatul sau exercițiile fizice
  • când timpul de expunere este lung (mai mult de câteva minute)
  • în spații aglomerate, în special când masca este purtată necorespunzător

Citeste si: Ce vitamină te ajută cel mai mult dacă ai COVID-19

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si