OMS, anunț de ultim moment despre virusul mutant Lambda, apărut în Peru

O nouă variantă de coronavirus denumită ''Lambda'' şi identificată iniţial în Peru a ridicat semne de întrebare printre epidemiologi și în lumea medicală în ultimele săptămâni. Cea mai recentă tulpină a fost descoperită și desemnată ca atare cu aproximativ o lună în urmă, în 14 iunie.

Author: Razvan Ilie miercuri 04 august 2021 , 21:00

Noua variantă de coronavirus, Lambda, nu dă semne că ar putea deveni dominantă[Sursa foto: News Medical]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis miercuri că deocamdată nu există motive pentru ca varianta coronavirusului SARS-CoV-2 denumită ''Lambda'' şi identificată iniţial în Peru să fie considerată o variantă care produc îngrijorare, întrucât aceasta nu s-a dovedit a fi în mod special foarte transmisibilă, relatează Agerpres.

Citeste si: Un nou vaccin anti-COVID pentru cetățenii din UE

Noua tulpină Lambda "nu pare să se răspândească masiv"

Varianta Lambda a fost detectată în 40 de ţări, dar nu există indicii că ea ar putea deveni dominantă, cum este la ora actuală cazul variantei Delta, varianta indiană, spun experții OMS.

''Important (în cazul unei variante) este să vedem cum circulă şi dacă transmiterea se extinde. Ceea ce observăm în cazul variantei Lambda este că nu pare să se răspândească masiv când este semnalată într-o ţară, inclusiv în Peru, unde a fost detectată prima dată'', explică şefa celulei tehnice anti-COVID-19 a OMS, Maria Von Kerkohve.

Citeste si: OMS îndeamnă la un moratoriu al vaccinării cu a treia doză de vaccin anti-COVID până la sfârșitul lunii septembrie 2021

Tulpina din Brazilia, mai periculoasă decât cea din Peru

OMS a stabilit până în prezent patru variante ale coronavirusului care determină îngrijorare (Alfa, Beta, Delta şi Gama), alte patru variante de interes pe care le monitorizează, plus trei alerte.

OMS a confirmat în acest context că varianta Gama (detectată prima dată în Brazilia) are o prevalenţă superioară variantei Lambda.

Citeste si: Ce se întâmplă cu numărul cazurilor Sars-Cov-2 în România?! Bilanțul zilei de 4 august 2021

"Orice mutație suferită de coronavirusul SARS-CoV-2 este îngrijorătoare"

Cât despre mutaţii, experta OMS a spus că acestea sunt numeroase în cazul variantei Lambda, adăugând că orice schimbare suferită de coronavirusul SARS-CoV-2 este îngrijorătoare, întrucât astfel poate fi ameninţată capacitatea vaccinurilor de a combate acest virus, lucru care totuşi nu a fost observat până în prezent în cazul niciuneia dintre variantele menţionate.

Responsabila pentru imunizare a OMS, Kate O'Brien, a asigurat că vaccinurile anti-COVID-19 autorizate până în prezent continuă să fie eficace împotriva tuturor variantelor descoperite, mai ales în combaterea cazurilor grave de îmbolnăvire şi a spitalizărilor.

Citeste si: Ioana Mihăilă: „Bonuri de masă şi tombole, pentru cei care se vaccinează”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si