Cum poți cere amânarea ratelor motivând recesiunea cauzată de pandemia de COVID-19. În prima parte a anului 2020, când România s-a aflat în stare de urgență ca urmare a crizei COVID-19, peste 330.000 de români și-au amânat cu până la 9 luni plata ratelor la bănci. Măsura va fi putea fi aplicată și în valul doi al pandemiei, cu atât mai mult cu cât deciziile de carantinare locală și un posibil lockdown național au creat probleme financiare serioase atât pentru firme, cât și pentru angajați.

Citeste si: Decizie curajoasă a acestui guvern. Când începe, de fapt, testarea în masă de coronavirus

Ministrul Finanțelor, despre amânarea ratelor la bănci: măsurile nu vor mai fi la fel de generoase ca în primăvară

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat în data de 10 noiembrie că Executivul se află în discuţii cu sistemul bancar pentru a găsi soluţii de amânare a ratelor, dar "măsurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele iniţiale".

"Lucrez, împreună cu sistemul bancar, pentru acea măsură care a amânat ratele pe două luni de zile. Vedem ce soluţii vom găsi, ce formă va fi. Suntem în discuţii şi vom vedea cum va arăta forma finală. Eu spun că trebuie să avem încredere că aşa cum am găsit o soluţie în plină criză, vom găsi şi în continuare o soluţie bună. Trebuie să ne gândim că mergem, totuşi, spre ideea că economia se va însănătoşi.Vom

avea o revenire şi vom începe să ieşim din această criză. Acesta este scopul, să avem măsuri care să ne scoată din criză",, a spus Cîţu, la Europa FM.

Măsurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele iniţiale, a explicat ministrul de Finanțe, dar vor fi măsuri care să-i ajute pe români să treacă peste o perioadă dificilă. Aceste măsuri înseamnă şi costuri pentru sistemul financiar-bancar şi Guvernul încearcă să vadă dacă pot fi compensate.

"Toate aceste măsuri au rolul de a ajuta atât angajaţii, cât şi angajatorii să treacă peste această perioadă. Dorim de la angajaţi să rămână sănătoşi şi să nu le scadă puterea de cumpărare", a mai spus ministrul de Finanțe.

Cum pot fi suspendate ratele bancare

Guvernul a aprobat, în septembrie, normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, ce stabilesc condiţiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare şi perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare, modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor.

Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, şi este cuprinsă între o lună şi 9 luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020. Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Banca sau IFN-ul aprobă solicitarea debitorului care declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii şi/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19 faţă de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgenţă, şi se afla in imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului.

Românii au putut solicita băncilor și instituțiilor non-financiare suspendarea plătii ratelor pentru o perioadă de până la 9 luni de zile, cu condiția să facă dovadă că au fost afectați de CRIZA COVID 19

Care au fost condițiile de amânare a creditelor în primul val al pandemiei

Românii au putut solicita băncilor și instituțiilor non-financiare suspendarea plătii ratelor pentru o perioadă de până la 9 luni de zile, cu condiția să facă dovadă că au fost afectați de CRIZA COVID 19. Acest lucru era de fapt o transpunere a conceptului cazului de forță majoră din contracte și din lege.

Prin urmare, cei care au vrut să beneficieze de suspendarea ratelor au trebuit să prezinte în notificarea de suspendare a ratelor, trimisă către bancă sau IFN, situațiile prin care s-a ajuns în imposibilitatea de plată și astfel să solicitați suspendarea ratelor.

Ce credite puteau fi amânate

Românii puteau cere băncilor suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente numai pentru creditele ipotecare care îndeplineau următoarele condiții cumulative:

a) au fost acordate pană la data intrării în vigoare a prevederilor Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 37/2020, respectiv 30 martie 2020 inclusiv;
b) data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei de intrare în vigoare a prevederilor Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 37/2020, respectiv 30 martie 2020 inclusiv;
c) nu le-a fost declarată scadență anticipată pană la data de 30 martie 2020 inclusiv;
d) nu inregistrează rațe scadențe restanțe, la data de 16 martie 2020 inclusiv, sau debitorii au efectuat plată obligațiilor restanțe pană la data solicitării suspendării obligației de plată în condițiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanța de urgentă a Guvernului nr. 37/2020.

Criterii de eligibilitate a debitorilor persoane fizice 

Ce condiții de eleigibilitate erau prevăzute în Ordonanța de urgență din prumăvară:

(1) Poate beneficia de acordarea facilitătii de suspendare a obligației de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditului ipotecar, care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 4, debitorul persoană fizică ale cărui venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19, sub condiția transmiterii solicitării către creditor cel mai târziu în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 37/2020

(2) Debitorul transmite creditorului solicitarea de suspendare în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgentă a Guvernului nr. 37/2020.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

(3) Creditorul aprobă solicitarea debitorului care, prin una din căile de transmitere prevăzute la art. 3 alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgentă a Guvernului nr. 37/2020, declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situația gravă generată de pandemia COVID-19 fată de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgentă și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului că urmare a intervenției uneia/mai multora dintre următoarele cauze, fără a se limită la acestea:
- intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia în șomaj tehnic că efect al- închiderii/restrângerii activitătii angajatorului,
- concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia,
- reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia,
- plasarea debitorului în carantină institutionalizată sau izolare la domiciliu,
- imbolnăvirea cu COVID-19 și altele asemenea.

(4) În înțelesul prezentelor norme, membrii familiei debitorului sunt persoanele care au calitatea de soț/soție, părinti și copii, care locuiesc și se gospodăresc impreună cu debitorul.

Amânarea plății ratelor, posibilă și după 1 ianuarie 

Amânarea plății ratelor se va putea prelungi și după 1 ianuarie. Anunțul a fost făcut încă din luna octombrie de ministrul Finanțelor Florin Cîțu, care a precizat că lucrează în acest moment cu băncile la mai multe variante- de la prelungirea programului, până la amânări aplicate punctual, în funcție de situația financiară a clienților.

„Amânarea ratelor pentru clienții băncilor cu până la nouă luni este cel mai generos program din Uniunea Europeană. A fost greu, pentru că înseamnă costuri pentru sistemul bancar, pe care aceștia l-au acceptat în aceste condiții dificile, dar uite că a funcționat”, a spus ministrul.

„Sunt peste 330.000 de clienți care au beneficiat de această facilitate și acum ne gândim, împreună cu sistemul bancar, la ce facem după 1 ianuarie. Pentru că este clar că economia nu și-a revenit și s-ar putea să avem astfel de facilități. Ne uităm la mai multe variante, putem să ne gândim chiar la o prelungire a acestei perioade. Dar repet, acestea sunt scenarii pe care le lucrăm cu sistemul bancar, dar putem să plecăm de la o prelungire, până la variante care sunt mai soft, pe anumite cazuri specifice, unde vedem clar că sunt anumite sectoare unde oamenii nu pot să își revină, rămân în șomaj tehnic, sunt închise datorită deciziilor Guvernului”, a adăugat Cîțu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si