OMS, despre dezvoltarea unui vaccin "sigur" împotriva covid-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pledează în favoarea respectării protocoalelor şi regelemtărilor aflate în vigoare în vederea dezvoltării unui vaccin împotriva covid-19, după ce Rusia a anunţat ”milioane” de vaccinuri încă de la începutul lui 2021, relatează AFP.

Author: Catalina Popa marți 04 august 2020 , 16:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Orice vaccin şi orice medicament cu acest scop trebuie să fie supus diverselor studii şi teste înainte să fie omologate în vederea desfăşurării lor”, a subliniat un purtător de cuvânt al OMS , Christian Lindmeier, întrebat într-o conferinţă de presă online despre anunţurile Moscovei în acest sens.

”Există linii directoare şi directive clare, reglementări menite să facă lucrurile să avanseze în mod sigur şi eficient”, a subliniat el.

Citeste si: Noul an școlar, pe masa președintelui. Ședință de urgență la Cotroceni

”Uneori, cercetători individuali afirmă că au găsit ceva, ceea ce este desigur, ca atare, o vste excelentă. Dar între a găsi şi a avea posibilitatea de a avea un vaccin care să funcţioneze şi care a trecut toate etapele există o mare diferenţă”, a declarat el, subliniind că OMS nu a văzut, deocamdată, ”nimic în mod oficial”.

RUSIA, ”ÎN POLE POSITION”

Rusia a anunţat luni că trei companii biomedicale ar fi în măsură să producă încă din septembrie- în mod industrial- un vacin dezvoltat de

laboratorul de Cercetare Epidemiologică şi Microbiologie Nikolai Gamaleia.

Citeste si: ONU avertizează cu privire la o „catastrofă a unei întregi generaţii” în educaţie din cauza efectelor covid-19

”Potrivit primelor estimări(...), noi putem furniza încă din acest an mai multe sute de mii de doze de vaccin pe lună, iar apoi până la câteva milioane, la începutul anului viitor”, a declarat pentru agenţia oficială rusă de presă Tass ministrul rus al Comerţului Denis Manturov.

Ministerul rus al Apărării, care colaborează cu Centrul Gamaleia, a anunţat că teste clinice asupra unor militari au ”arătat în mod clar un aparent răspuns imunitar” împotriva noului coronavirus, ”fără efecte secundare sau anomalii”.

Cercetători şi-au exprimat însă îngrijorarea cu privire la rapiditatea creării unui vaccin de către ruşi, apreciind că unele etape ar fi putut să fi fost sărite, în vederea accelerării muncii, la presiunea autorităţilor.

OMS insistă, la rândul său, asupra necesităţii urmării reglementărilor care permit o ”dezvoltare sigură a unui vaccin”, ”pentru a ne asigura împotriva lucrului împotriva căruia acţionează vaccinul, pe cine poate ajuta şi, bineînţeles, dacă are efecte secundare negative, dacă efectele secundare medicale sunt mai importante decât beneficiul real”.

Cursa vaccinului a fost lansată în întreaga lume, iar în prezent 26 de vaccinuri candidate se află în stadiul de teste clinice- teste pe om-, iar alte 139 de vaccinuri se află în stadiul evaluării preclinice, potrivit OMS.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si