Opozanta rusă Sofia Sapega, condamnată la 6 ani de închisoare în Belarus. A fost "săltată" din avionul deturnat de dictatorul Lukasenko
Jurnalista și opozanta rusă Sofia Sapega a fost condamnată vineri la 6 ani de închisoare de un tribunal din Grodno, oraș în Belarus. Ea fost arestată anul trecut împreună cu prietenul ei, Roman Protasevici, din avionul deturnat de dictatorul Aleksandr Lukasenko pe motivul fals al unei alerte cu bombă.
Sofia Sapega a fost arestată anul trecut împreună cu prietenul ei Roman Protasevici, fostul redactor-șef al Nexta, în operațiunea fără precedent de deturnare a unui avion de pasageri în capitala Minsk din Belarus.
În luna mai 2021, întreaga lume a fost șocată când un avion RyanAir de pasageri pe direcția Atena-Vilnius a fost forțat să aterizeze în Belarus, iar doi tineri opozanți ai dictaturii au fost dați jos de la
bord de agenții antitero ai regimului lui Lukașenko.
Cum au fost arestați în mai 2021 Roman Protasevici și prietena lui Sofia Sapega
Jurnalista rusă Sofia Sapega călătorea împreună cu prietenul ei Roman Protasevici de la Atena la Vilnius în mai 2021, când avionul lor a fost deturnat de regimul din Belarus spre aeroportul din Minsk.
După ce avionul a fost aterizat forțat, pe motivul fals al unei alerte cu bombă, Roman Protasevici și prietena sa Sofia Sapega au fost reținuți.
Sofia Sapega, care are cetățenie rusă, mergea la Vilnius pentru a-și susține teza de masterat la Universitatea Europeană de Științe Umane, acolo unde studia dreptul internațional.
Părinții Sofiei Sapega, în vârstă de 23 de ani (foto), au aflat că fata lor a fost închisă într-o secție de izolare din Minsk și i-au cerut consulului rus să-i ajute să o vadă.
Mama tinerei jurnaliste a povestit atunci că fiica ei a reușit să-i scrie pe WhatsApp doar cuvântul „mamă”, dar nu a avut timp să continue mesajul.
În următoarele săptămâni și luni, Roman Protasevici a apărut în mai multe interviuri difuzate la televiziunea de stat din Belarus spunând că vrea să își îndrepte greșelile, plângănd și lăudând activitatea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.
Roman Protasevici a devenit ținta furiei regimului în timpul protestelor din vara anului trecut.
Lukașenko, la putere din 1994, își adjudeca în august o nouă victorie în alegeri, iar oamenii au ieșit cu sutele de mii în stradă acuzându-l de fraudă și cerându-i să plece. Răspunsul a fost brutal. Mii de oameni au fost bătuți și arestați.
În calitate de redactor-șef al unui canal de știri care transmitea din străinătate, Protasevici a fost atras în mijlocul evenimentelor.
Nexta, care în bielorusă înseamnă "cineva", își are sediul în Polonia și publică pe Telegram, o aplicație securizată pentru smartphone, populară în țările cu cenzură puternică.
El a transmis despre proteste și a jucat un rol important în informarea manifestanților. Astfel că regimul l-a plasat pe Protasevici și pe colegul său Stepan Putilo pe lista teroriștilor.